Theebar T’S maakt theeleuten stoer, hip en verslavend lekker

Posted By Nienke Meijs / 20 oktober 2015 / 0 Reacties

Complex. Vol van smaak. Krachtig met een melkachtige afdronk. Het klinkt alsof de 28-jarige Marloes Weerepas, de nieuwste koffiesmaken omschrijft. Echter, niks is minder waar. Op deze rustige dinsdagochtend benoemt de energieke onderneemster enkele theesoorten die ze in haar theebar T’S serveert. Inderdaad. Marloes is een theesommelier. Maar dat klinkt zo hoogdravend. Ze noemt zichzelf liever een theeliefhebber. In haar theebar T’S, onderdeel van 512 Nijmegen, schenkt Marloes de lekkerste soorten thee. Mét een stukje fantastische huisgemaakte stroopwafel erbij.

Theeleuten bij T’S
T’S (Thee-Sap-Stroop) is een winkel en theebar ineen. Marloes serveert er goede kwaliteit thee en als theesommelier kan ze je alles over thee vertellen. Zo is er voor elk moment van de dag bijvoorbeeld een passende smaak thee. “In de ochtend is het heerlijk wakker worden met een lichte thee. Kun je juist wel wat energie gebruiken, dan is een frisse groene thee een echte oppepper.”

TS 1

Echte groene thee ruikt naar…
De kaart van T’S is lekker overzichtelijk en er staan vijf verschillende soorten thee op: wit, groen, oolong, zwart en kruid. Marloes heeft gekozen voor twee verschillende Nederlandse theeleveranciers: Yumchatea en Mevrouw Cha. Dit zijn in verhouding met een supermarkt tea duurdere theesoorten, maar het verschil in kwaliteit proef je volgens haar ook. “Je ruikt dat het pure thee is en niet wat er aan de thee is toegevoegd. Voor veel mensen is dit wennen, want ze zijn gewend aan veel zout in het eten en aan vrij zoete smaken. Echte groene thee ruikt bijvoorbeeld naar weiland. Echte pure thee onderscheid zich ook nog op een andere manier: je kunt het twee of meer keer opschenken en er dus veel langer van genieten.”

Thee zetten kan toch iedereen?
Het valt Marloes op dat mensen vaak thee drinken zonder echt te proeven: “Met T’S en mijn theeproeverijen wil ik meer mensen theefanaat maken. Theezetten is namelijk niet zo simpel. Graag vertel ik dan ook hoe hitte de smaak van thee kan beïnvloeden en dat kraanwater of gefilterd water een wezenlijk verschil kan maken.” Consumenten zijn zich anno nu meer bewust van wat ze eten en drinken en Marloes merkt dat ook in de winkel. “Ik krijg meer vragen over de gezonde aspecten van thee en naar bijvoorbeeld Matcha thee: Japanse groene thee vermalen tot poeder.”

Grilworstje bij de thee?
In de koffiebranche is slow koffie momenteel de trend. Barista’s gaan terug naar de basis, de koffieboon, en vragen zichzelf ‘wat proef ik zonder poespas?’. In de theewereld zie je volgens Marloes een soortgelijke verschuiving. “Mensen zoeken naar pure theesoorten en daar spelen we op in door losse thee te serveren. Daarnaast wordt thee drinken steeds stoerder. Grilworstjes met thee, een sigaar met thee of kaas met thee. Klinkt vreemd, maar dit zijn echt lekkere theecombinaties.”

TS 2

Thee met stroop
Een kopje thee serveren zonder een koekje erbij kan natuurlijk niet. Thuis maakte Marloes weleens stroopwafels en aangezien dit een puur Hollands koekje is én lekker, serveert ze bij T’S huisgemaakte stroopwafels. “Ik experimenteer veel met smaken: zoet én hartig. Tomaat en basilicum is bijvoorbeeld een heerlijke stroopwafel-combi!”

nienke

No Description

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Comments are not allowed