Eten is hun hobby én vak

Afbeelding voor Eten is hun hobby én vak

Toen er een bestaand horecapand aan de Hobbemastraat in hun wijk, Nijmegen-Oost, vrijkwam, wisten ze diep van binnen al wat ze hier zouden gaan serveren. Toch werd er eerst nog intens genietend hier en daar (puur beroepsmatig) onderzoek verricht, voordat ze de deuren openden van hun tweede zaak. Rosmarijn Raanhuis (31) en Jean Paul Padoel (44) stripten het pand in no time tot een kaal canvas om het vervolgens casual doch stijlvol in te richten, om te dopen tot Hobbema en er vandaag de dag culinaire meesterwerkjes te serveren. Meester VK-eetrecensent Mac van Dinther was er als de kippen bij; prikte een kieskeurig vorkje mee en vertrok voldaan richting Randstad. Het mag duidelijk zijn: Hobbema heeft de wind in de rug én is een culinair blijvertje.

Ondernemen in Nijmegen-Oost is…
Jean Paul: “Voor ons dé plek. We zijn beiden geboren en getogen in Nijmegen-Oost. In het centrum zouden we niet willen zitten. Te oppervlakkig, te toeristisch. In Oost ken je echt je klantenkring. Ik droomde altijd al van ondernemen en via een omweg, eerst hebben we samen een camping gerund in Frankrijk, zijn we Beij Ons gestart. We wilden een horecaomgeving waar we eten en drank konden gaan combineren: een horecacombinatie die je toentertijd nog niet zag hier in de wijk.”
Rosmarijn: “Veel mensen weten niet de link tussen Beij Ons en Hobbema en dat vinden we prima. JP is van huis uit chef. Ik ben opgeleid in het hoger segment horeca en hou er van mensen in de watten te leggen. We hoorden dat het pand op de hoek van de Hobbemastraat leegstond en daar wilden we graag onze horeca-stempel op drukken. ”
Jean Paul: “En om eerlijk te zijn waren we ook bang voor concurrentie voor ons speciaalbier-café Beij Ons. Daarnaast hadden we zelf veel te veel leuke ideeën om deze kans te laten schieten.”

Dan heb je er een horecapand bij en dan…
Rosmarijn: “Ga je bedenken wat voor een sfeer moet deze locatie gaan uitstralen? We wilden een ongedwongen plek creëren. Met een prominente bar waar gasten, als ze moeten wachten op een tafeltje, bijvoorbeeld een grote fles bier kunnen delen.”
Jean Paul: “Al heel snel hadden we chef-kok Casper in het vizier. Door heel Nederland zijn we toen gaan proeven met in het achterhoofd: welke smaken gaan de boventoon voeren bij Hobbema? Samen met Casper hebben we vervolgens het Hobbema concept uitgerold en zijn stijl van koken, klassiek met stoere ingrediënten, de boventoon laten voeren op de menukaart.”

Inmiddels hebben jullie twee goedlopende toko’s. Wat is jullie geheim?
Rosmarijn: “Ons geheim? Goede mensen om je heen en deze ook op de juiste plek binnen het bedrijf inzetten. En zelf non-stop werken, werkt niet. Je moet geen maand wegblijven, maar juist meewerken. “
Jean Paul: “We zijn echt horecaondernemers en gaan niet op een kantoortje zitten om vanuit daar alles aan te sturen.”
Rosmarijn: “We zijn in dat opzicht geen traditionele bazen. We gaan ook gewoon met ons team uit hoor.”
Jean Paul: “Vanaf dag één zijn we samen, maar we focussen wel ieder op andere bedrijfsaspecten. Ros stuurt het personeel aan, is veel aanwezig op de vloer en richt haar pijlers op Hobbema. Anderzijds ben ik meer van de planning, de contactpersoon van de gemeente, de menuplanning en richt ik mijn pijlers op Beij Ons.”

Een eetcafé met ambitie riep de Volkskrant. Wat is de impact van zo’n recensie?
Rosmarijn: “Het geeft je echt een boost. In de wijkkrant of in de rubriek ‘Geniet’ van De Gelderlander staan is ook leuk, maar dit is nóg specialer. Direct na publicatie ontvingen we een verdubbeling van het aantal reserveringen. Nu zitten we al vanaf donderdag vol. Wat ik ook merk is dat mensen die hier in Nijmegen wonen en de recensie hebben gelezen, nu extra getriggerd zijn om daadwerkelijk te komen eten. Een recensie is altijd een momentopname. Veel hulde dan ook voor ons Hobbema-team. Want je zult het altijd zien: heel toevallig waren wij juist die avond nog met vakantie en ook de chef-kok was afwezig!”

Waar eten jullie zelf graag?
Rosmarijn en Jean Paul in koor:Sugar Hill in Arnhem. Hun stijl, ongedwongen sfeer en kaart, sluit naadloos aan bij die van ons en wat deze plek extra leuk maakt is dat je tijdens het eten zo de open keuken in kunt kijken.”
Rosmarijn: “We gaan heel graag uit eten. En nu bedenk ik me ook dat het eigenlijk niet meer normaal is, hoe vaak wij daadwerkelijk buiten de deur eten. Maar eten is ons vak én onze hobby. We proberen echt alles, overal en het liefst zitten én eten we dan aan de bar.”

Zoveel fijne Nijmeegse eetstekken. Waarom binnenlopen bij Hobbema?
Rosmarijn: “Zelf eten we graag later op de avond. Hoe vervelend is het als een keuken in een leuke tent al vroeg gaat sluiten? Bij Hobbema kun je dan ook elke dag, dus ook op maandag, tot 22:00 uur eten. Elke maand is er een nieuwe kaart en er zijn ook standaard lekkere dingen buiten de kaart te eten.”

En met welke ingrediënten gaan jullie deze winter de gasten verleiden?
Jean Paul: “Heel cliché, maar met wild!”

Hobbema facts
Wie: Rosmarijn Raanhuis (31) en Jean Paul Pardoel (44)
Wat: Hobbema
Waar: Hobbemastraat 2
Tijdlijn: Nijmegen-Oost fans én ondernemers Rosmarijn en Jean Paul openen in 2011 hun speciaalbier-café ‘Beij Ons’. Vier jaar later duiken ze in een nieuw horeca-avontuur en onthullen hun tweede hotspot: Hobbema. FollowFoxiviant weetjes: Beide horecatenten liggen op een straathoek in Nijmegen-Oost. Op nog geen 500 meter afstand van elkaar én allebei de zaken zijn vernoemd naar hun eigen straatnaam.

Tekst en beeld: Nienke Meijs