Tried en tested: high tea bij Brood op de Plank

Afbeelding voor Tried en tested: high tea bij Brood op de Plank

Celebrate life in 2016 met thee! Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested High Tea Hotspot-guide. De meest uiteenlopende Nijmeegse theeleutplekken passeren elke week de revue: van super romantisch tot heel stoer.

Theeleuten bij?
Van de Zweedse High Tea bij Sid&Liv gaan we door naar het oer-Hollandse Bakkerscafé ‘Brood op de Plank’. Ken je deze zaak zelf nog niet, dan ben je vast wel bekend met hun bio-brood dat in veel Nijmeegse horecazaken op de menukaart pronkt en door koeriers op bakfietsen dagelijks wordt rondgebracht. Brood op de Plank is een sociale onderneming en biedt kwetsbare mensen in de samenleving een bijzondere werkplek. En dit gemêleerd team zorgt voor een super gastvrije high tea ervaring.

Dat begint al bij binnenkomst in deze bakkerij met lunchroom. Het vrolijke ‘goedemiddag’ van de medewerkers samen met de geur van versgebakken brood bezorgt ons meteen een extra welkom gevoel. In deze zaak werkt niet alleen een divers team, er komt ook een divers publiek. Er zijn gezinnen met kleurende kinderen, stelletjes die knus koffie drinken en buurtbewoners die hun broodbestelling ophalen. Wij nemen plaats aan een gedekte tafel met een felgekleurde waaier die meteen in het oog springt. Dit is de theekaart, maar dan in een ander jasje. Leuk! Kiezen word je hier niet makkelijk gemaakt met 15 (!) soorten verse thee afkomstig van theehuis Bloesem. Ik kies voor Sencha Ginkgo Tonic (groene kruidenthee), maar dit zakje is helaas niet op tafel aanwezig. Ach, dat maakt de keuze weer makkelijker. Het wordt Lovely Dream: een bloemenmix van kamille, venkel, sinaasappel en kaneel. Met elk een eigen theepot voor de neus zijn wij wel even zoet.

BroodopdePlankthee

Van schattig naar formaat wauw
Terwijl we rustig van onze thee genieten krijgen we een kleine uitleg over de high tea. Het is eigenlijk een kleine proeverij van allerlei lekkers op de menukaart: een leuke manier dus ook om kennis te maken met Brood op de Plank. “En jullie mogen je eigen tempo aangeven”, wordt ons verteld. Geen tijdsdruk hier, erg fijn.
Kort daarna arriveert de eerste gang die – hoe kan het ook anders – op een houten plank word geserveerd. Alle hapjes zien er zo schattig en met zorg bereid uit, dat we het bijna zonde vinden om hier onze tanden in te zetten. Bijna, want dit kan niemand weerstaan. We beginnen met iets wat we nog niet eerder in onze High Tea Hotspot-guide tegen kwamen: soup-in-a-jar. Sorry, wat? Nou dit dus: tomatensoep, niet zomaar gepresenteerd in een kom, maar in mini-weckpotjes met mini-lepeltjes. De ‘ahw, wat lief’ kreten moeten ze hier vaker horen. De Italiaanse soep smaakt heerlijk vers, net als de rest van de hapjes op de plank: quiche van courgette en zongedroogde tomaat, maïsbroodje met paté en cranberrycompote en een molenkornbroodje voorzien van pittige chilikaas.

We eindigen deze ronde met de scones als fijne overgang naar de laatste zoete gang. Hier raden wij een klein rustmoment aan, ter voorbereiding op wat gaat komen. Het ‘schattige’ formaat van de eerste gang is in deze afsluiter veranderd naar een ‘wauw’ formaat. Voor ons liggen brownies, worteltaart en cheesecake versierd met witte- en melkchocoladeconfetti. Om deze caloriebommetjes helemaal af te maken pronkt er in het midden op de plank een pot met slagroom. Wij proeven van alle lekkernijen een stukje, maar besluiten om niet alles op te eten. Daarvoor zijn we al te voldaan. Gelukkig krijgen we het lekkers gewoon mee naar huis om ´s avonds verder van te smikkelen. Geen kruimel meer over, maar zou je het thuisfront ook wel een beetje willen laten na- en meegenieten? Vergeet dan niet om ook even in de vitrine en in de kast vol met bio-lekkers te duiken.

BroodopdePlank-zoet

High tea hotspot Bakkerscafé Brood op de Plank
Locatie? Castellastraat 29
Prijs? Vanaf €17,50 per persoon
Ambiance? Ongedwongen, gezellige sfeer gelegen midden in de woonwijk Bottendaal
Bio-love? Vanzelfsprekend is er bij deze biologische bakkerij veel liefde voor duurzaam en verantwoord. Bij de bereiding van de high-tea werken ze dan ook zoveel mogelijk met biologische producten.
Flexibel? Met dieetwensen en allergieën houden ze altijd rekening. Wel fijn als je dit van te voren vast meldt.
Reserveren? Op elk gewenste dag en tijdstip kun je high-teaën bij Brood op de Plank. Dit kan van twee tot 25 personen. Omdat ze hier met verse producten werken, die niet allemaal op de kaart staan, is reserveren noodzakelijk.
Bijzonder? Bij Brood op de Plank werkt een divers team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen hier de mogelijkheid om op eigen niveau zichzelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Dit maakt de plek een bijzondere beleving, maar doet niks af aan de kwaliteit en professionaliteit. Daarnaast is de hele zaak rolstoelvriendelijk.

Volgende week wordt er door het FF-team gehightead bij… Fresca!

BroodopdePlankSiem

Tekst en beeld: Simone Luijckx