Tried en tested: high tea bij Puux Coffee Caffee

Afbeelding voor Tried en tested: high tea bij Puux Coffee Caffee

Celebrate life in 2016 met thee! Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested High Tea Hotspot-guide. De meest uiteenlopende Nijmeegse theeleutplekken passeren elke week de revue: van super romantisch tot heel stoer.

Theeleuten bij?
Voor deze high tea laten we de drukte van het centrum achter ons en strijken neer in de gezellige en levendige buurt van de Groenestraat. In een mini-centrum met allerlei lokale ondernemingen zit hier Puux Coffee Caffee: een knus lunchtentje waar de buurt en winkelend publiek samen komt. Niet alleen letterlijk in de zaak, maar ook op je bord. Wanneer wij namelijk de kaart bekijken om een theesoort uit te zoeken, valt ons meteen op dat de lekkernijen, zoals de ‘gerookte kip van de buurman’ (de slagerij naast Puux), voor een groot deel uit de wijk komen. Dit onderstreept het buurtgevoel bij Puux optimaal!

Puux-hartig

Maar terug naar de thee. Hoewel tot nu toe in deze high tea reeks de meeste aandacht naar de hapjes ging, wordt bij Puux de thee in de spotlights gezet. Eigenaar Maarten neemt goed de tijd om ons de theekaart en de bijzondere kenmerken van de verschillende soorten uit te leggen. Zijn ‘tea specials’ komen uit Japan en zijn een sensatie voor de echte fijnproever, zo licht hij toe. Deze theesoorten zijn gedroogd in plaats van gerookt waardoor ze een subtiel, maar bijzonder smaakpalet hebben. Speel je liever op safe, dan kan dat ook. De meer bekendere theesmaken staan ook gewoon op de kaart. Wij mogen drie soorten kiezen en laten onze blik vallen op o.a. de special Kukicha: een groene thee met neon gloed, groene earl grey en de Gemütlichkeit met appel, rozenbottel en kaneel. Bij elke theesoort krijgen we een duidelijke uitleg over hoelang deze moet trekken en hoe heet het water moet zijn. Volgens Maarten kijken wij Nederlanders alleen naar de kleur, maar het zit hem juist in de timing en temperatuur. Wij volgen als brave foxen zijn instructies op en moeten concluderen: de thee smaakt fantastisch!

Puux-zoet

Van onder naar boven
Niet alleen de thee, ook de proeverij krijgt hier veel zorg en aandacht. Met maar liefst vier gangen ben je wel even zoet. We beginnen met soep die we zelf uit mogen kiezen. Ons oog was al op de ‘Soep van de dag’ gevallen: Thaise zoete aardappelsoep. Pittig, maar ook zacht door de toevoeging van zoete stukjes tomaat. De tweede gang bestaat uit een selectie van broodjes van de kaart. Op meergranen- en maïsbrood krijgen wij rundercarpaccio met groene pesto, humus met feta en druiven, gerookte kip en zalm én drie soorten kazen. Alles rijkelijk belegd, alles even lekker. Hierna gaan we verder met de zoetigheden. We krijgen warme scones met zelfgemaakte clotted cream en vruchtenjam en als afsluiter een etagère met daarop de crème de la crème van de Puux-kaart: carrotcake, witte chocolade cheesecake en appel- en plaattaart geserveerd in fijne appetijtelijke stukjes. Tot en met de laatste kruimel gaat alles op en tevreden stellen we dat de naam van onze zelf uitgekozen thee, Gemütlichkeit, precies weergeeft hoe wij de Puux high tea ervaarden: sehr gemütlich!

High tea hotspot Puux Coffee Caffee
Locatie? Groenestraat 191
Prijs? €19,50
Ambiance? Laagdrempelig, gezellig en no-nonsense.
Bio-love? Hier maken ze er een sport van om met bio-producten altijd de beste kwaliteit te bieden.
Local-love? Bij elke gang van deze high tea is een samenwerking met een lokale onderneming te ontdekken: van de mosterd van restaurant De Hemel, de scones en het brood van bakkerscafé Brood op de Plank tot aan de kaas van het Kaashuys verderop in de straat. Puux is daarnaast zelfs een exclusief verkooppunt van de Eigen Deeg-koekjes van de bakker uit de wijk.
Flexibel? Puux houdt altijd rekening met dieetwensen. Ze hebben bijvoorbeeld gluten- en lactosevrij brood en glutenvrij huisgemaakt gebak. Daarnaast kunnen ze voor kinderen zelfs frites en pannenkoeken in de high tea verwerken.
Reserveren? Op elk tijdstip van de dag kan je hier highteaën. Reserveren is verstandig, binnen komen lopen is mogelijk maar van te voren even bellen stellen ze op prijs.

Volgende week wordt er door het FF-team gehightead bij… De Meesterproef!

Puux Simone

Tekst en beeld: Simone Luijckx