Tried en tested: high tea bij Novia Verde

Posted By Nienke Meijs / 11 maart 2016 / 0 Reacties

Celebrate life in 2016 met thee! Waar precies? Dat lees je de komende 10 weken in onze Tried & Tested High Tea Hotspot-guide. De meest uiteenlopende Nijmeegse theeleutplekken passeren elke week de revue: van super romantisch tot heel stoer. Deze week onze allerlaatste high tea hotspot: Novia Verde. Note van de redactie: helaas is Novia Verde geen hotspot meer in Nijmegen. In 2016 gingen de deuren dicht.

Theeleuten bij?
Thee en vriendinnen zijn een ultieme combi. Vriendinnen en drank uiteraard ook, maar dat is weer een ander verhaal… Dus thee, je beste vriendin plus enkele fijne hapjes van Nijmegen. En dit keer zijn wij te gast bij een klein, monumentaal zaakje in de oudste straat van Nijmegen, genaamd Novia Verde, ook wel Groene Vriendin.
In de Nijmeegse broedplaats van verschillende lunchzaken, de Nijmeegse benedenstad, weet deze verstopte parel zich perfect te onderscheiden. Niet alleen door de lichte uitstraling van dit pand, de altijd vrolijke eigenaresse Natascha en de passie en ambacht die van de gerechten afdruipt, maar ook door hun unieke food-insteek. Hier vind je namelijk puur en alleen plantaardige producten: 100% veganistisch dus. Natascha en co reizen hiervoor stad en land af op zoek naar de mooiste biologische producten van lokale boeren. Niet alleen is wat ze serveren bij Novia Verde daardoor lekkerder en gezonder, maar ook draag je daarmee automatisch bij aan eerlijke samenwerkingen én een groenere wereld. En dit in je achterhoofd houdende geeft je toch weer een extra goed gevoel bij deze high-tea!

NoviaVerdeThee

Te beginnen bij… thee!
“Zeker niet de minste”, zoals Natascha vertelt. Canton Tea is in 2007 opgericht door Jennifer Wood in Londen. Deze dame in kwestie had één grote verslaving, namelijk de meest dure groene thee ter wereld, die ze direct van de plantages van Taiwan liet overkomen om haar thee-cravings te ‘voeden’. Haar liefde voor deze groene blaadjes vormde de basis van Canton Tea. Verwacht geen ordinaire zakken, maar een zeer ruime selectie van potten gevuld met authentiek, handgemaakte thee van kleine en zoveel mogelijk biologische theeboerderijen. En naast het feit dat deze thee bij diverse Michelinrestaurants ligt, begrijpen wij ook wel dat ze er trots op zijn dat een klein zaakje in Nijmegen is bijgevoegd aan deze lijst. P.S.: Je mag drie heerlijke smaken uitkiezen voor drie koppen thee. Ben je een fikse theedrinker? Houd er dan rekening mee dat het niet onbeperkt theeleuten gaat worden.

Van onder naar boven
“Alles tegelijk? Of liever eerst het een en dan het ander, zodat alle gerechten ultra vers zullen zijn?” Doe voor ons maar alles tegelijk! Van links naar rechts, van onder naar boven, door elkaar… We kunnen niet wachten. En dat hoeven we ook niet. Voordat we het weten worden er goed gevulde borden op tafel gezet, waarbij de heerlijke taartjes, die ook nog redelijk gezond beloven te zijn, direct onze aandacht trekken.

NoviaVerderHartig

Volgens de High-Tea etiquette behoren we te beginnen bij de hartige gerechten. De veganistische hartige hapjes van Novia Verde worden geserveerd op meergranen vloerbrood met pompoenpitten. Allereerst de cheesy champ. Cheesy, veganistisch? Jazeker, het is mogelijk! Dankzij het geweldige edelgist dat bomvol vitamine B zit, yes, en een lichte kaassmaak heeft. De licht gekruide champi’s spreken waarschijnlijk wel voor zichzelf… Door naar de tomaat-avocado-sandwich met een veganistische creamcheese. Pure smaken verspreiden zich bij een hap van dit broodje. Om als laatste te eindigen met de meest gekruide variant tempeh sateh: een Oosterse verwennerij. Verwacht bij alle broodjes geen opsmuk en poespas, maar eerlijke en pure smaken. Eerlijk gezegd houden wij daar wel van, recht voor z’n raap.

NoviaVerdeZoet

Na deze hartige overwinning – want ondanks onze immense honger, zitten we al aardig vol – laten we ons verleiden door al het zoets. We beginnen met de blueberry scone’s, gezoet met oersuiker van bietensap. Wauw, een wereld met alleen deze scone’s en wij zijn een gelukkig mens. Een dikke favoriet, want ondanks dat we eerst de jam en clotted cream misten, zijn we het volledig met de Novia Verde’s eens; “Dat is bij deze scone toch niet nodig?!” Klopt! Maar ook de chocomousse pie en de flowercake met eetbare bloemen stellen ons niet teleur.

En geheel onverwachts, waar wij wel ontzettend blij van worden, wordt ook onze ultieme chocobehoefte gevuld met een scala aan iets minder gezonde bonbons. Een fantastische manier om deze proeverij van al het lekkers van Novia Verde af te sluiten.

High tea hotspot Novia Verde
Locatie? Lange Hezelstraat 78
Prijs? €19,95 p.p.
Ambiance? Groen, licht, ruimtelijk, ook een prima plek om rustig met je moeder bij te kletsen!
Bio-love? Moeten we daar nog antwoord op geven? Een hele dikke bio-love met alle plantaardige en biologische gerechten.
Flexibel? Ze kunnen met alle allergieën rekening houden, zelfs op moment suprême. Maar ze horen het liever eerder.
Reserveren? Doordeweeks en grote groepen graag reserveren, in het weekend altijd mogelijk.

Volgende week dé FollowFox Tried & Tested High Tea Hotspots top 10!

NoviaVerdeSophie
Tekst: Sophie Metselaars
Beeld: Judith Sterkenburg

nienke

No Description

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Comments are not allowed