Nijmeegse fastfood tips: 5 healthy hotspots

Afbeelding voor Nijmeegse fastfood tips: 5 healthy hotspots

Ben jij ook altijd aan het rennen en vliegen naar je volgende afspraak? En schiet lekker én vooral gezond eten er dan nog wel eens bij in? Dat hoeft helemaal niet! Anno 2016 zijn er tal van healthy én budgetvriendelijke eetplekken in Nijmegen waar je terecht kunt voor een snelle maaltijd. Wij delen onze top 5 best cheap eats en echt: meer dan een tientje ben je niet kwijt.

MadeByMarn-salade
1. Made By Marn
Op de kaart? Marn van ‘Made by Marn’ kookt elke week twee verschillende gerechten (1 vega of vis, en 1 vlees) uit bijna alle streken van de wereld. Zo eet je bijvoorbeeld zijn interpretatie van een klassieke Italiaanse lasagne, een Oosterse Thom Kha Kai of Vlaams stoofvlees. Én niet te vergeten verschillende ‘mouthwatering’ toetjes.

Fit Fox proof? Marn maakt alles dagvers, waarbij de focus ligt op veel verse groenten. Ook alle sauzen, marinades en kruidenmixen maakt hij zelf. Niet alles is bio-made by Marn, maar hij probeert altijd wel zo bewust mogelijk in te kopen. Denk hierbij aan scharrelkip, eieren van vrije-uitloop kippen, seizoensgroenten en boerenkazen.

Bestelgemak? Je kunt je maaltijd bestellen tot 12.00 uur ‘s middags. Tot 19:00 uur kun je je (gekoelde) maaltijd ophalen in de winkel van JP Vincken & Zn. Daarna is het alleen nog een kwestie van opwarmen.

Schade? De maaltijden zijn 8,- euro per stuk, waarbij je korting krijgt als je meerdere dezelfde maaltijden neemt. De toetjes zijn 3,- euro. | Meenemen? 100% take-away. | Waar? Daalseweg 31. | Wanneer? Vóór 12.00 uur ’s middags bestellen = tussen 16.00 en 19.00 uur afhalen.
Bollyfoods
2. Bollyfoods
Op de kaart? Alles wat de Indiase keuken rijk is met een grappige twist: ‘Don’t Worry Chicken Curry’ of een ‘Holy Cow’. Oftwel: verschillende en elke week wisselende curry’s met gekruide rijst met daarbij altijd lekkere extra’s als papadum, pickle en pepertjes. Toetjes hebben ze ook, zoals Masala-Chai-Chocolate-Chip-Cake, lekker met kaneel, kardemom, gember én chocoladestukjes!

Fit Fox proof? Alles is huisgemaakt, dus zonder nare toevoegingen. Zelfs de gebruikte kruidenmasala’s maakt Bollyfoods zelf. En: lekker veel groente in de curry’s. Eentje is zelfs altijd vegetarisch en soms veganistisch. Het vlees is afkomstig uit de niet-bio-industrie en ze gebruiken duurzame disposables. Om je eten mee te nemen kun je kiezen voor de aanschaf van een herbruikbare, duurzame niet-kapot-te-krijgen-Indiase kleurige tas.

Bestelgemak?Super speedy! Je hebt je maaltijd binnen een minuut in handen.

Schade? 7,50 euro per maaltijd. De cakes zijn 2,50 euro per stuk. | Meteen opeten of meenemen? Beide kan. | Waar? Op de hoek van de Van ’t Santstraat en de Dommer van Polderveldtsweg in Nijmegen-Oost. | Wanneer? Elke donderdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur.
MuntSalade
3. Munt Saladebar
Op de kaart? In Amsterdam hebben ze SLA en wij hebben Munt: dé healthy hotspot in Nijmegen waar je zelf je maaltijdsalade kunt samenstellen. Ben je inspiratieloos? Kies dan een yummie variant van het menu. Munt omarmt de seizoenen en de saladekeuzes kleuren dan ook lekker mee. Heb je iemand bij je die geen groen eet? Geen paniek er zijn ook lekkere soepen en sappen te bestellen.

Fit Fox proof? In deze hele tent is niks ongezonds te vinden. Zelfs de brownie is good for you en eenmaal geproefd wil je niet meer anders! En fijn: ze hebben ook soya- of amandelmelk voor in je koffie. Bio-Love? Zoveel mogelijk en zo lokaal mogelijk.

Bestelgemak? Als het niet te druk is: fast. Ben je in een super hurry bel dan even van tevoren. Dan staat je salade in een handig bakje met bestek op je te wachten.

Schade? 10,- euro | Meenemen? Uiteraard of je kunt lekker binnen zitten en met mooi weer is het tevens goed vertoeven op het terras aan de voor- of achterkant. | Waar? In de Betouwstraat 28. | Wanneer? Maandag t/m zaterdag van 11.00 – 20.00 uur.
Moqui-eethuisje
4. Eethuisje Moqui
Op de kaart? Eethuisje Moqui is dé nieuwe plek in Nijmegen voor lekkere en prettig geprijsde Aziatische gerechten, Surinaamse broodjes, Indonesische lekkernijen, Chineese gebakjes en exotische drankjes. Van een snel broodje voor de lunch (die je op het bankje buiten in de zon kunt opeten in de gezellige Lange Hezelstraat) tot een (afhaal)menu voor ’s avonds.

Fit Fox proof? Het eten bij Moqui is allemaal home cooked. Óf door de dames zelf, of door (bevriende) Surinaamse en Indonesische families in de buurt. Redelijk healthy, maar het ligt wel aan wat je besteld. Ook zijn er glutenvrije en vegetarische opties. Ook voor wat betreft de producten die ze verkopen in hun mini shop-in-shop.

Bestelgemak? Het beleg op de broodje moet even opgewarmd worden, maar dat doen ze efficient. Wil je een menu mee naar huis nemen, dan kan dat helemaal superfast!

Schade? Prijzen variëren van 3,50 euro voor een Surinaams broodje met beleg naar keuze tot 6,- tot 10,- euro voor een compleet menu. | Meenemen? Direct opeten of meenemen het kan allebei. | Waar? Lange Hezelstraat 58. | Wanneer? Van maandag t/m zaterdag van 10.00 – 19.00 uur.
Maoz-falafel
5. Falafel Maoz
Op de kaart? De lekkerste falafel eet je bij Maoz. Ze zijn perfect van smaak, niet te vettig en je kunt zelf kiezen met welke salades je je pitabroodje vult.

Fit Fox proof? Ja, tenzij je je pitabroodje helemaal volspuit met de fatty sauzen. Zelfs de frietjes (die je ook van zoete aardappel kunt bestellen) worden gebakken in gezonde plantaardige olie.

Bestelgemak? Super makkelijk. Je geeft je bestelling door en dan vul je het zelf aan met alles wat jij lekker vindt van de saladebar.

Schade? Rond de 5,- euro. | Meenemen? Wij zeggen take-away. Opeten hier is niet gezellig qua interieur, maar dat maakt niet uit: het gaat om de falafel. In de zomer kun je het lekker meenemen en ergens in het zonnetje opeten. | Waar? Grote Markt 19. | Wanneer? Zondag t/m woensdag van 11.00 – 23.00 uur. En van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 02.00 uur.

FF-JudithTekst: FF-redacteur Judith Sterkenburg
Beeld: Rommydebommy, Made by Marn, Bollyfoods, Munt, Maoz en Judith Sterkenburg