Do it yourself: time for yourself met mindfulness

Afbeelding voor Do it yourself: time for yourself met mindfulness

Zit jij, net zoals wij workaholics, veel in je hoofd en kun je lastig ontspannen en loslaten? Jezelf dagelijks in het zweet werken is een oplossing, maar geloof ons: de manier anno 2016 om te dealen met je dagelijkse troubles is time for yourself. Oftewel: voelen in plaats van denken. Lag ze vorige week nog op een yogamat deze week ging eindredacteur Judith op mindfulness avontuur. De locatie? Een prachtige botanische tuin.

MindfulnessBrendaLelie

Aandacht voor jezelf

Bewust tijd voor mezelf te nemen is elke dag een uitdaging en na onlangs kennis te hebben gemaakt met yoga, ben ik benieuwd wat een uurtje mindfulness mij gaat brengen. Met mindfulness leer je hoe je je aandacht bewust ergens naartoe brengt. Bijvoorbeeld naar je ademhaling, maar ook met je aandacht zijn bij waar je zit, wat je voelt of wat je doet. Deze vorm van tot jezelf komen heeft mindfullness-docente Brenda Lelie zoveel gebracht, dat ze er begin dit jaar haar beroep van heeft gemaakt. Ze is bíjna klaar met haar opleiding tot mindfulness trainer, maar nu al biedt ze met Mindfulness Nijmegen diverse cursussen aan.

BrendaLelie-Hortus

Bewust ademhalen

Op woensdagavond doe ik mee met een inloopuur. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven en dus kan het zijn dat het of lekker vol is óf rustig, zoals vandaag. We zijn maar met drie cursisten en hebben daardoor Brenda’s volle aandacht. We starten zittend op een meditatiekussen, in een comfortabele houding die je een tijdje kunt volhouden. En als je er al niet mee begonnen was, start je met ademhalen. Bewust. Om je beter op je ademhaling te kunnen concentreren, mag je je ogen dicht doen. Ondertussen vertelt Brenda waar je je ademhaling op mag richten. Net als bij yoga op bijvoorbeeld je schouders, rug en armen. Zo doen we een aantal oefeningen.

mindfulnessmatjesintuin

Beetje kramp

Omdat ik mijn ogen dicht heb, merk ik na een tijdje dat ik in een soort ‘trance’ kom. Ik voel mezelf heen-en-weer wiegen in de wind. Maar ik krijg ook een beetje kramp in mijn schouders door lang in dezelfde houding te zitten. Gelukkig mogen we verzitten, maar wel mét aandacht voor de beweging. We sluiten de sessie af met een wandeling door de Hortus. We krijgen de opdracht van Brenda om de wandel-beweging bewust te maken. Het is bijzonder om te merken wat je dan voelt (het zachte of juist ruwe gras onder je voeten), ziet (bijzondere bloemen- en plantensoorten en vlinders) en hoort (geritsel van beestjes, de wind) omdat je volledig met je aandacht daar bent. Soms is het ook lastig. Brenda laat je een oefening precies zó lang uitvoeren dat je wordt uitgedaagd om het mindful-gevoel vast te houden. Maar dát is te trainen en ik zou zeggen, probeer het eens een keer!

De DIY-Mindfulness basics
Wat: Mindfulness.
Waar: Mindfulness Nijmegen. Locatie: zomers in de Hortus Nijmegen (t/m oktober). In de winter, vanaf 1 november, in De Kleine Wiel in Lent.
Docent: Brenda Lelie
Bijzonderheden: Naast de inloopuren en cursussen (8 trainingen) organiseert Brenda ook regelmatig mindfulness-weekenden. De volgende is op 25, 26 en 27 november 2016 op Vlieland. Wil je liever niet in een groep trainen? Door haar achtergrond als psycholoog kan Brenda ook mensen één-op-één begeleiden met de principes uit de mindfulness als basis.

 

FF-JudithTekst en beeld Judith Sterkenburg