Fastread-monday: 6 vragen aan de peppernuts van de pepernotenfabriek!

Afbeelding voor Fastread-monday: 6 vragen aan de peppernuts van de pepernotenfabriek!

Ze zijn klein – maar oh zo lekker – en het liefst stoppen we er een flink aantal tegelijk in de mond. Reikhalzend keken we dan ook uit naar de komst van de Van Delft pop-up pepernotenfabriek. FollowFox-redacteur Lisanne dook met liefde in de wereld van de pepernoot, voelde Van Delft-medewerker Bart aan de sweet tooth en proefde er – hoe kan het ook anders – zelf flink op los! En erg maar waar: na pakjesavond is de pepernoot pop-up store helaas weer verdwenen uit het Nijmeegse winkellandschap.

Van-Delft-Pepernotenfabriek-Nijmegen

De pepernoot heeft een eigen winkel. Vertel!
“Van iedere 100 pepernoten die er in Nederland verkocht worden, zijn er ongeveer 70 afkomstig uit de pepernotenfabriek in Harderwijk. Naast de fabriek zijn er ook Van Delft winkels en sinds begin september is er een Van Delft pop-up pepernotenwinkel in Nijmegen. We verkopen pepernoten in alle smaken en kleuren die je maar kunt bedenken. Daarnaast hebben we ook pepernoten voor mensen met allergieën, gluten-, lactosevrije, en speltpepernoten én biologische en fairtrade pepernoten.”

Van-Delft-Pepernotenfabriek-50-soorten

Is er een standaard recept voor pepernoten?
“Ja en nee. Er is een standaard recept voor de pepernoot met veel kruiden en dat is de kruidnoot. Pepernoten zijn namelijk ooit ontstaan uit afval van taaitaai. Wij verkopen hier ook de echte pepernoot van vroeger: volgens de ouderwetse receptuur en iets grotere brokken. Het is zelfs door een kunsthistoricus vastgesteld dat ze ooit zo zijn bedoeld.”

Van-Delft-Pepernotenfabriek-glutenvrij

Wat is nou de meest verkochte pepernoot?
“Waarschijnlijk karamel-zeezout. Die is nu ook uitverkocht, maar komt morgen weer binnen! Daarnaast stroopwafel en truffel. We hebben ook nog bijzondere fruitsmaken als sinaasappel, bosbes en framboos en smaken als Irish coffee, cappuccino, tiramisu, stroopwafel, truffel en truffelkaneel. Voor kinderen raden we de sinaasappel-pepernoot aan: die is voor hen het meest herkenbaar.”

Van-Delft-Pepernotenfabriek-peppernuts

Hoe populair is de pepernoot bij toeristen?
“De winkel ziet er vrolijk uit en trekt veel mensen aan inclusief nieuwsgierige toeristen. Er is niet echt een officiële vertaling voor pepernoot, het enige wat nog een beetje dicht in de buurt komt is peppernut. Het is natuurlijk ook een oer-Hollands product. Van Delft heeft inmiddels één winkel in Duitsland geopend. Voor de Duitsers is de pepernoot een hele ontdekking: het is een nieuwe smaak voor hen. Maar chocolade en truffel, dat vinden mensen overal lekker.”

Van-Delft-Pepernotenfabriek-wist-u-dat

Het leven van een pepernootdeskundige is pepernuts heaven?
“Ik sta hier vijf dagen in de week tussen de pepernoten en de pepernotenlucht. Ik eet bijna geen pepernoten tussendoor, behalve als we de proefbakjes door elkaar hebben gehaald. Truffelkaneel vind ik zelf wel heel lekker. Het makkelijkste wat je altijd door kan blijven eten is wel echt de ‘normale’, maar dan wel de ambachtelijke. Die zijn net iets kleiner en er zit een net iets andere kruidensamenstelling in. Wat dat is, krijgen we helaas niet te horen. Ik heb ook wel eens dat ik ergens anders een pepernoot proef die niet van Van Delft is en dan proef je toch duidelijk verschil. Maar waar dat verschil precies inzit…?”

Van-Delft-Pepernotenfabriek-Happymix

Tot slot: wat is de meest bijzondere pepernoot?
“Bij Van Delft hebben we hele hartige en hele zoete pepernoten. De uitschieter hierin is toch wel de zure mat pepernoot! De beste omschrijving hiervoor is: hij is niet vies. Je verwacht dat het niet te eten is, maar je hebt een zuur laagje op een chocolade pepernoot.”

Ik krijg er een te proeven, inderdaad zuur maar wel funky!

 

FF-LisanneTekst en beeld: Lisanne Berendsen