Tried en tested: 3x ontbijten on a lazy Sunday morning

Afbeelding voor Tried en tested: 3x ontbijten on a lazy Sunday morning

Ultiem genieten is voor ons… Decadent ontbijten buiten de deur! Was de brekkie-keuze in Nijmegen eerst nog zeer beperkt. Tegenwoordig kun je op de meest uiteenlopende plekken terecht. Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested Ontbijt Hotspot-guide. Voor early birds, perfecte uitbrak-ontbijtjes of een healthy kick start to your day follow us! Vandaag drie originele ontbijt hotspots voor een luie zondagmorgen!

1. Ontbijten met een film on the side

Heb je op zondagochtend behoefte aan ontspannen ontbijten in combinatie met een goede film? Dan zit je bij het LUX filmhuis helemaal goed. Reserveer je het filmontbijt (wel aan te raden!), dan mag je om 09.30 uur of 11.00 uur aanschuiven, om daarna uit te buiken bij een film naar keuze. Het filmaanbod is divers, van docu’s tot kinderfilms, intrigerende films van Nederlandse bodem tot Internationale klassiekers.

Met een croissant in de hand neerploffen in een bioscoopstoel is misschien de eerste associatie als je denkt aan een filmontbijt. Maar niets is minder waar. Bij LUX schuif ik in het ruime restaurant aan voor het ontbijt, waar ik direct mag kiezen uit koffie of thee. Het ontbijt bestaat verder uit een goed gevuld bord met een bruin bolletje, croissant en toast van maisbrood. Geserveerd met ham, kaas, roerei, jam en honing. Verder kan ik kiezen uit verse jus of (karne-)melk en voor de vegetariër onder ons wordt een extra plak kaas geserveerd. Yoghurt-liefhebber? In het midden van mijn bord vind ik een klein bakje kwark. Helaas zonder vers fruit of muesli. Dat is jammer want dan was dit ontbijttafereel helemaal compleet geweest.

Vol, maar heel voldaan, zie ik daarna met mijn ontbijtdate de Nederlandse film ‘Tonio’. Een echte aanrader, maar voor op de zondagochtend ook een tranentrekker: tissues blijken geen overbodige luxe te zijn. Desondanks kan mijn zondag niet relaxter beginnen!

LUX filmhuis | Mariënburg 38-39 | Zondagontbijt 09.30-10.30 en 11-12 | website

  

2. Ontbijten in het groen

In de mooie Ooijpolder, slechts 6 km van Nijmegen, vind je aan de dijk – midden in het groen van de Gelderse Poort – Oortjeshekken: een restaurant in een prachtig historisch pand. Dit is dé plek voor lunch, diner, koffie (met de befaamde Oortjeshekken-appeltaart!), een borrel en offcourse een zondags ontbijt. Voor dat laatste schoven wij graag aan!

Het ontbijt bestaat uit een mooi opgemaakt bord met diversen aan (bio-)bolletjes, notenbrood, fruit & groenten, een eitje, noten & dadels en little sweets on the side: mini-croissant en een -chocoladebroodje. Geserveerd met kaas, vlees en jam. Allergieën of vegetarisch? Geen probleem voor de ‘Oortjeshekkers’; je krijgt geitenkaas en het brood kan vervangen worden voor glutenvrije varianten. Lekker flexibel dus! Aan een natje naast je droogje wordt ook ruimschoots gedacht; onbeperkt thee of koffie en een shot aan vitaminen zijn inbegrepen in de prijs, helemaal top! Ben je met je kiddies op pad? No problemo! Het ontbijt wordt voor hen in een kleinere versie geserveerd.

Na dit heerlijke relaxe zondagsontbijt heb je geen andere keus dan de mooie omgeving te verkennen. Kies je voor de Bisonbaai of de Groenlanden, wandel je door naar heuvelrug aan de voet van Berg en Dal of fiets je naar de Millingerwaard; dat je zondag perfect is, is één ding wat zeker is.

Oortjeshekken | Erlecomsedam 4 in Ooij| Zondagontbijt 10.00 en 11.15, rest van de week tot 12.00| Website 

3. Ontbijten naast een molen

Net buiten het centrum staat ’t Sfeerhuys bij de Looijmolen; een prachtige witte molen met rijke geschiedenis. Al in 1760 was deze Looijmolen in dienst van de Looijerij, waar tegenwoordig – vijf dagen in de week – een paar ton granen wordt vermalen. De granen worden verwerkt in homemade broden (aanrader: oerbrood!) en patisserie. Hoogste tijd om hier een ontbijt te nuttigen als je het ons vraagt!

Aanschuiven voor het zondagsontbijt kan vanaf 10.00 uur, waarna je ontspannen kunt genieten. Het ontbijt bestaat uit een tafel vol lekkers; brood van eigen graan, warme croissant, een eitje – scrambeld or bioled – rijkelijk gevulde salade en diverse soorten vlees, kaas en zoetigheid.

Het knapperige brood, fluweelzachte ei en de salade met parmezaan-flakes, maken dit een goede start van de zondagochtend. De kaas- en charcuterieplank zorgen voor een compleet plaatje, zodat zowel de vleesliefhebber als vegetariër ruimschoots aan hun trekken komen. Glutenvrije varianten? Daar kan zeker voor gezorgd worden, wel is van te voren aangeven een must.

Al met al is ’t Sfeerhuys bij de Looijmolen the place to be voor een lazy Sunday lovers-waardig ontbijt!

’t Sfeerhuys bij de Looijmolen | Looimolenweg 15 | Zondagontbijt vanaf 10.00 uur | Website
Volgende keer onze tried & tested ontbijt top 12!

FF-NadineTekst: Nadine Jansen | Beeld: Nadine Jansen en Nienke Meijs