Mini-cocktailcollege: we like it shaken not stirred!

Afbeelding voor Mini-cocktailcollege: we like it shaken not stirred!

Je onderdompelen in de wereld van de betere booze? Klinkt als heaven toch? Redacteur Lisanne liet zich verleiden in dé cocktailbar van Nijmegen: Demain! Shakemaster himself, Mike Rambags, ging los in zijn stijlvolle huiskamerbar, creëerde voor haar een cocktail op maat én deelde tussen het mixen, shaken en stirren door het geheim van een perfecte cocktail!

Demain-Cocktailbar-drankmuur

Is dit wel een cocktail?

There’s a drink for every mood or occasion en in Nijmegen bij Demain in de Lange Hezelstraat snappen ze dit helemaal! Eigenaar Mike en zijn team serveren hier de mooiste blikvangers voor in de hand. Tuurlijk kun je hier een ‘gewone’ gin tonic bestellen, maar zo laat Mike me weten, dit is een mixdrink! Wacht even… wat is dan het verschil? Een mixdrink bevat één deel alcohol met drie delen frisdrank. Wij noemen dat highballs. Cocktails daarentegen hebben vaak ingrediënten waarbij mensen niet echt een idee hebben.” Om cocktaillovers te helpen navigeren naar de meest passende cocktailkeuze, staat de Demain cocktailkaart niet bomvol ingrediënten, maar heeft Mike iedere cocktailkeuze van een smaakomschrijving voorzien. En dan is het ‘simpel’. Ben je in de mood voor zoet (aardbeien?), romig (witte chocolade?) of experimenteel (wasabi misschien?)?

Demain-cocktail

Spinazie in je glas?

Wat maakt de ultieme cocktail? “Ik vind dat een goede cocktail een goede balans heeft tussen alle ingrediënten die een rol spelen. Ze hoeven niet allemaal evenveel aanwezig te zijn, maar er moet een opbouw zijn. Als het gaat om vernieuwing moet je bij mensen een soort van smaakherkenning op laten roepen. Te veel herkenning? Dan is de cocktail niet spannend. Is de smaak te extreem? Dan hebben mensen geen houvast. Iedereen die ik zover kreeg om een cocktail met spinazie of witte bonen te proberen vond het fantastisch. Laatst had ik een cocktail gemaakt met komkommer, knoflook en zwarte peper. De eerste reactie? ‘Tzatziki’!”

Demain-tools

Wat ruikt je cocktail lekker!

Zijn er nou combinaties die echt niet kunnen? “Heel veel mensen zullen zeggen van wel, maar ik geloof eerder in de juiste dosering. Smaken die je niet bij elkaar zou verwachten, maar als je de dosering erop aanpast, wel kunnen. Zo hebben we nu zelfs parfumverstuivers in twee cocktails verwerkt: in eentje een rokerige whisky en in de andere absint (zoet, kruidige geur, red.). Bij het drinken krijg je het aroma mee, maar het verstoort de cocktail niet. Zo kun je heel subtiel aroma meegeven aan de cocktail.” Wauw, dus de openingszin is niet meer ‘Wat ruik je lekker!’, maar ‘Wat ruikt je cocktail lekker!’. Haha! Dit klinkt alsof de mogelijkheden op cocktailvlak voor jou grenzeloos zijn? “Ja, dat is wel waar ik in geloof. Iets als slagroom en citrus, dat gaat schiften. Maar zelfs als je daar voorzichtig mee bent, kan het wel! Er zijn in mijn ogen geen restricties op smaakgebied, eerder op praktische toepasbaarheid.”

Demian-opschenken

Less is more?

Kun je stellen hoe meer ingrediënten hoe lekkerder de cocktail?Nee, niet echt. Ook met weinig ingrediënten kun je iets heel smaakvol maken. Een cocktail heeft een bepaalde opbouw: er is één basisdrank en vanuit die basis voeg je andere smaken (ingrediënten) toe. Het maximale aantal ingrediënten voor mij, is eerder afhankelijk van de werkbaarheid. Het moet ook behapbaar zijn voor mensen die bij Demain aan het werk zijn. Verder is het afhankelijk van de stijl van degene die de cocktail maakt. Toen we net begonnen, was er een revival van de klassiekers. Heel veel van die cocktails bestaan uit een gedistilleerde drank, eventueel wat versterkte wijn, vermout, suiker en bitters. Dit komt omdat er halverwege de 19e eeuw, toen cocktails het daglicht zagen, er nauwelijks nog vers fruit verkrijgbaar was. Deze klassiekers zijn allemaal hele sterke cocktails en die hebben wij op de kaart als digestieven staan. Ze worden geserveerd in kleine glaasjes, zijn hoog in de alcohol met relatief weinig zuur en weinig fruit.”

Demain-final-touch

Dure eyecatchers?

Een avondje cocktails drinken is best een investering. “Ja, daar ben ik me uiteraard heel erg bewust van. Maar als je kwalitatief goede cocktails schenkt, dan vinden mensen het de moeite waard. Cocktails maken is arbeidsintensief, we werken met de beste dranken – die dus ook duurder zijn – en ingrediënten die veel voorbereiding nodig hebben. De bartender is een tussenpersoon, tussen de fabrikant van alle dranken en de gast. Wij hebben zelf invloed op het product. Ik snap dat bij het product ‘cocktail’, mensen meer vragen hebben, er kritisch naar kijken en mij op het eindresultaat aanspreken. Bij Demain kunnen gasten precies van A tot Z zien hoe hun cocktail vers wordt gemaakt: het gebeurt niet in een achterkamertje.” En dat begrijp ik nu ook: cocktails drinken bij Demain is echt een ervaring!”

Demain-Nijmegen-cocktail

Cocktail op maat!

Dan eindelijk mag ik zelf een ingrediënt kiezen als basis voor mijn cocktail! Het wordt kaffir limoenblad. Mike en ik spreken af dat het eindresultaat iets kruidigs wordt, met liever wat meer zuur dan zoetheid. Na flink wat snijden, shaken, zeven en uitschenken staat Mike’s creatie! “Ik heb voor jou een cocktail gemaakt die niet al te zuur is en niet al te zoet is. De basis is Tanqueray Ten gin, een gin die mooi hoog in de alcohol is die crispiness geeft met een stevige basis. Verder frisse kruiden uit de Aziatische hoek, kaffir limoenblad, gember, limoensap en een zoetje die komt van lychee en de huisgemaakte vanille, wat verlengd is met cranberrysap.” In een woord de-li-cious. Cheers!

 


Cocktail talk!

♥ Ook een cocktail op maat? Lucky you: iedere dinsdag is Tuesday Choose day bij Demain, waarbij je een of meerdere ingrediënten kunt kiezen waar vervolgens een cocktail van wordt gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos en smaken variëren van perzik naar zeekraal naar laos naar hazelnoot.

♥ ♥ Cocktaillovers en cocktaillovers in spe opgelet! Elke woensdag is het special cocktailavond bij Demain met een selectie aan cocktails voor een prikkie: vijf euro!

♥ ♥ ♥ Sinds kort geeft Demain open cocktailworkshops waar je ook als individu naar toe kunt. Check de FB-pagina van Demain voor actuele workshop data.

 
 

Tekst en beeld: Lisanne Berendsen