Yay or Nay? De pepernoten-pop-up-zaak is (al)weer back in town!

Posted By Admin@LinkU / 17 september 2017 / 0 Reacties

Het is herfst in de zomer en omdat de sfeer er toch al eentje is van: verwarming aan, deken erover en thee in de hand, vinden wij dat je al best pepernoten mag gaan eten. En dat vinden ze bij Van Delft ook. Zij zijn met hun pepernoten-pop-up-zaak weer neergestreken in Nimma dit keer in de Marikenstraat met de nieuwste én gekste smaken. Die móet je proeven!

Om je vast een indruk te geven, bij Van Delft hebben ze smaken in verschillende categorieën. Authentiek kruidig in de smaak van taaipop, maar ook werelds kruidig, bijvoorbeeld in de smaak van Ras El Hanout. Die laatste hebben wij geprobeerd en we kunnen zeggen, dat is zeker een bijzondere. Ga je liever voor zoet? Probeer dan tompouce- of kokossmaak. En geen zorgen als er nog niets in jouw straatje tussen zit. Bij Van Delft hebben ze meer dan 50 smaakvariaties.

Omdat wij best wel nuts zijn over pepernoten, hebben we vorig jaar een echte kenner het hemd van het lijf gevraagd. Lees hieronder mee!

De pepernoot heeft een eigen winkel. Vertel!
“Van iedere 100 pepernoten die er in Nederland verkocht worden, zijn er ongeveer 70 afkomstig uit de pepernotenfabriek in Harderwijk. Naast de fabriek zijn er ook Van Delft winkels en sinds begin september is er een Van Delft pop-up pepernotenwinkel in Nijmegen. We verkopen pepernoten in alle smaken en kleuren die je maar kunt bedenken. Daarnaast hebben we ook pepernoten voor mensen met allergieën, gluten-, lactosevrije, en speltpepernoten én biologische en fairtrade pepernoten.”

Is er een standaard recept voor pepernoten?
“Ja en nee. Er is een standaard recept voor de pepernoot met veel kruiden en dat is de kruidnoot. Pepernoten zijn namelijk ooit ontstaan uit afval van taaitaai. Wij verkopen hier ook de echte pepernoot van vroeger: volgens de ouderwetse receptuur en iets grotere brokken. Het is zelfs door een kunsthistoricus vastgesteld dat ze ooit zo zijn bedoeld.”

Wat is nou de meest verkochte pepernoot?
“Waarschijnlijk karamel-zeezout. Die is nu ook uitverkocht, maar komt morgen weer binnen! Daarnaast stroopwafel en truffel. We hebben ook nog bijzondere fruitsmaken als sinaasappel, bosbes en framboos en smaken als Irish coffee, cappuccino, tiramisu, stroopwafel, truffel en truffelkaneel. Voor kinderen raden we de sinaasappel-pepernoot aan: die is voor hen het meest herkenbaar.”

Hoe populair is de pepernoot bij toeristen?
“De winkel ziet er vrolijk uit en trekt veel mensen aan inclusief nieuwsgierige toeristen. Er is niet echt een officiële vertaling voor pepernoot, het enige wat nog een beetje dicht in de buurt komt is peppernut. Het is natuurlijk ook een oer-Hollands product. Van Delft heeft inmiddels één winkel in Duitsland geopend. Voor de Duitsers is de pepernoot een hele ontdekking: het is een nieuwe smaak voor hen. Maar chocolade en truffel, dat vinden mensen overal lekker.”

Het leven van een pepernootdeskundige is pepernuts heaven?
“Ik sta hier vijf dagen in de week tussen de pepernoten en de pepernotenlucht. Ik eet bijna geen pepernoten tussendoor, behalve als we de proefbakjes door elkaar hebben gehaald. Truffelkaneel vind ik zelf wel heel lekker. Het makkelijkste wat je altijd door kan blijven eten is wel echt de ‘normale’, maar dan wel de ambachtelijke. Die zijn net iets kleiner en er zit een net iets andere kruidensamenstelling in. Wat dat is, krijgen we helaas niet te horen. Ik heb ook wel eens dat ik ergens anders een pepernoot proef die niet van Van Delft is en dan proef je toch duidelijk verschil. Maar waar dat verschil precies inzit..?”

Tot slot: wat is de meest bijzondere pepernoot?
“Bij Van Delft hebben we hele hartige en hele zoete pepernoten. De uitschieter hierin is toch wel de zure mat pepernoot! De beste omschrijving hiervoor is: hij is niet vies. Je verwacht dat het niet te eten is, maar je hebt een zuur laagje op een chocolade pepernoot. Nieuw dit jaar? O.a. Limoncello, Appeltaart, Melk-Kokos, Pumpkin Spice! ”


Tekst: Avalon Diebels & Lisanne Berendsen | Beeld©: FollowFox

adminlinku

No Description

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Comments are not allowed