Fastread Monday: maak mee en neem mee bij ZaadeL Makerij!

Afbeelding voor Fastread Monday: maak mee en neem mee bij ZaadeL Makerij!

Hoogstwaarschijnlijk is dit het best bewaarde creatieve broedplaats-geheim in Nijmegen: ZaadeL Makerij. En dat is niet zo verwonderlijk: je fiets, wandelt of rijdt er in je auto zo voorbij! Dat wat er achter het tunneltje van de Coehoornstraat schuilt meer dan de moeite waard is om te ontdekken, daar kwam redacteur Nadine onlangs achter toen ze in gesprek ging met de Zaadelmakers. In dit atelier, annex winkel, meubelmakerij én kapper ineen gonst het van creativiteit.

 

Zeg dat nog eens. ZaadeL Makerij?

Inderdaad. Deze creatieve hotspot in Nijmegen-Oost heet ZaadeL Makerij. Eigenaars Joep Zaad en Ingeborg Laninga zijn de brains achter deze plek waarbij creativiteit, ambacht en talent hoog in het vaandel staan. De naam verwijst naar beide achternamen, waarbij het woord ‘zadel’ ook symbool staat voor de fietsen die als eerste uit Joep zijn metaalwerkplaats rolden. “We wilden van onze passie ons werk maken en dat is wat we vier jaar geleden ook gedaan hebben”, aldus Ingeborg. De ZaadeL Makerij is geen vast concept, maar groeit met ze mee. “Dat Mette Pyckevet met haar kapsalon ‘Korte Mette’ zich bij ons gevoegd heeft, is spontaan ontstaan dankzij nieuwe contacten. Daarnaast is dit mijn schilderatelier, de metaalwerkplaats van Joep, een winkel en geven we cursussen, workshops en trainingen.”


Workshops. Cursussen. En trainingen. Bij ZaadeL ‘maak’ je zelf?

“Zeker! Iedere avond geef ik (schilder)cursussen en de diversiteit van de groep maakt het heel afwisselend en leuk. Zo pas ik gedurende de cursus de invulling aan, zodat zowel mensen met ervaring als beginners eruit krijgen wat ze willen”, vertelt Ingeborg. “En ik geef een 2-daagse basiscursus lassen die je kunt uitbreiden met een vervolgcursus metaalbewerking, zodat je je eigen project kunt realiseren”, vult Joep aan. Daarnaast zijn er nog talloze andere workshops en trainingen op maat en in groepsvorm te volgen. Denk aan een schildermiddag met vriendinnen, private shopping met (kleding)stijladvies, haar make-over met Mette, etc.


Meemaken, maar ook meenemen. Welke producten zijn er te koop?

“De samenwerking met ontwerpers is voor ons erg belangrijk. Daarnaast moet hun product bij ons passen. Wij presenteren het product of de kunst en verwijzen klanten graag door en vice versa. We verkopen bijvoorbeeld Leg-Inc (een groot kledinglabel uit Amsterdam), omdat ik dit gewoon een erg leuk product vind. Carolien Beekman daarentegen is een klein label met een eigen kledinglijn die hier ook hangt. Zij heeft een aantal pasmiddagen verzorgd. Op deze manier bereiken we haar en onze doelgroep op een andere manier, die laagdrempelig is en extra service biedt. Naast kleding verkopen we ook unieke accessoires, tassen, lampen en interieurdesign”, aldus een trotse Ingeborg.


Wat maakt jullie onmisbaar in Nijmegen-Oost?

Ingeborg:We willen een sfeer uitstralen van gemoedelijkheid, een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar je zo binnen kunt lopen. Doordat buurtbewoners ook met hun eigen kleding naar de winkel kunnen komen, die wij dan weer verkopen, is het een plek van iedereen en niet alleen onze werkplaats”.“Er zijn veel unieke ontwerpen te koop van veelal (lokale) kunstenaars en ontwerpers. Het is een crossover van verschillende disciplines waaruit soms weer inspirerende samenwerkingen ontstaan. Kwaliteit, vakmanschap en persoonlijk contact zijn erg belangrijk voor ons”, onderstreept Joep.


Last but not least, wat zijn jullie eigen favo hotspots in Nijmegen?

“Dit is best een lastige vraag, omdat we erg veel in de ZaadeL Makerij te vinden zijn. Maar natuurlijk hebben we wel onze favorieten, haha! Bijvoorbeeld Café Jos: ultieme klassieker. Cafe Beij Ons; een gezellige buurtkroeg voor de borrel of snelle hap, terwijl de kinderen kunnen spelen in de speeltuin tegenover. La Dolce Vita, Italiaan op de Berg en Dalseweg, vanwege de fantastische anti-pasti! Lebowski: alle wijnen zijn daar lekker, goede hapjes en fijn terras. De Fuzz voor lekkere koffie en je zit er heerlijk. De Mijsjes in Beek: in de zomer ijsjes en in de winter iets warms na een boswandeling. We kunnen nog 100 andere toffe plekjes noemen. Nijmegen is zo leuk!


Tekst en beeld ©: Nadine Jansen