Groen doen! 7x duurzaam shoppen in Nijmegen

Afbeelding voor Groen doen! 7x duurzaam shoppen in Nijmegen

Nijmegen is Green Capital 2018. De wát?! Een jaar lang mogen we onszelf de duurzaamste hoofdstad van Europa noemen. En wie duurzaam roept, moet ook duurzaam zijn, maar waar in Nimma kun je groen én hip de leukste en lekkerste items shoppen? Follow the Fox; we zetten – letterlijk – dé tweedehands en vintage hotspots voor je op de kaart. Moet je na het inslaan van je nieuwe (tweedehands) blikvangers de nodige ruimte maken, maar kun je moeilijk weggooien? Check dan hierwaar je zélf je spullen kunt doneren voor ’n tweede leven.

#1 Home Stock

home-stock

Wat in 2014 begon als een pop-up woonwinkel tegen de leegstand, is inmiddels uitgegroeid tot een mini-warenhuis met een bonte verzameling van nieuw én oud. En met name de ‘oude’ spullen bij Home Stock hebben een bijzonder én duurzaam verhaal. Het industriële vintage wordt namelijk rechtstreeks ingekocht uit kelders van gesloten ziekenhuizen, zolders van oude scholen en werkplaatsen van verlaten fabrieken. Wissel je graag af met iets nieuws? Ook dit ‘stock’ je hier volop in. Mooie vaas of pot gescoord? Loop dan om de hoek even langs bij Bleshyou en vul ‘m op met een tweedehands plant die in de tussentijd met liefde én groene vingers is verzorgd door Ilse.

Home Stock | Marikenstraat 47 | Website
Bleshyou | Van Broeckhuysenstraat 20 | Website

#2 WAAR

WAAR

Met inmiddels 22 winkels in Nederland niet écht Nijmeegs, maar WAAR is niet meer weg te denken uit het Nimma-straatbeeld. Hier ga je naartoe voor cadeaus die op één van de vele duurzame manieren zijn gemaakt: fairtrade, biologisch, ecologisch, gerecycled of in een sociale werkplaats. Duurzamer kan bijna niet! Waar wij voor blijven terugkomen bij WAAR? De Tony-repen, yum!

WAAR | Ziekerstraat 27 | Website

#3 Van Nature

van-nature

Met een duurzaam warenhuis én een biologische speciaalzaak is Van Nature de Nijmeegse groene-one-stop-shop. Hier vind je ecolicious woonaccessoires die je huis op een verantwoorde manier opleuken: keukengerei, tuinspullen en kantoor- en cadeauartikelen. Ben je naast je huis op zoek naar een healthy boost voor jezelf? In de schappen vind je ook (h)eerlijke verzorgingsproducten en cosmetica en in de biologische speciaalzaak koop je groente, fruit, brood en wijn van eerlijke bodem.

Van Nature | Burchtstraat 126 (warenhuis) en Gerard Noodtstraat 135 (speciaalzaak) | Website

#4 Bert & Co

bert-en-co

Bert en zijn ‘co’ Brigitte zijn dol op oude spullen. En dus vind je in de oude lampenfabriek in Nijmegen Oost de mooiste industriële, brocante en antieke meubels en andere interieur items. Verzameld op de meest bijzondere plekken en met liefde opgeknapt door Bert himself in zijn werkplaats. De showroom ernaast is geopend op afspraak, maar als het bordje buiten staat in het steegje naast Tooropstraat 109, dán kun je zo binnenlopen.

Bert & Co | Tooropstraat 113 | Website

#5 Het Goed

het-goed

Natuurlijk mag Het Goed in dit rijtje niet ontbreken! Een begrip in Nijmegen en sinds zomer vorig jaar gevestigd in een enorme loods aan de Industrieweg. Dat betekent een nóg groter aanbod aan tweedehands meubels, kleding, accessoires, boeken en wat al niet meer, waar je urenlang doorheen kunt struinen. Klaar met shoppen of zin in een ‘bakkie’ om even bij te komen? In het Smaaklokaal drink je een – letterlijk – goede bak koffie met Fairtrade lekkers on the side.

Het Goed | Industrieweg 50 | Website

#6 Good food

good-food

Shoppen maakt hongerig en gelukkig zijn er in Nijmegen genoeg plekken waar je je culinaire eco-hart kunt ophalen. Zo vind je naast Van Nature de ‘organic vegan food shop’ Crudowaar je alles wat raw-, super-, vegan- en healthyfoods betreft vindt. Even verderop in de Ziekerstraat zit de welbekende Ekoplaza waar je allervriendelijkst geholpen wordt in de winkel én achter de kassa. Bij t Sfeerhuys bij de Looimolen kun je – naast lekker én eerlijk eten in het restaurant – verschillende bio-producten scoren direct van de molenaar. Zin in vers brood en (h)eerlijke taart? De twee Bakkerscafé’skennen we natuurlijk allemaal, maar ga ook een keertje langs bij De Knollentuin. Persoonlijke favo? Het noten-vruchtenbrood, yum. Voor het lekkerste stukkie bio-vlees moet je bij Slagerij de Groene Weg in de (jawel) Groene-straat zijn.

#7 Vintage kleding scoren

vintage-kleding

Last but not least mag een kleine selectie van Nimma’s tweedehands- en vintage kledingwinkels zeker niet ontbreken. Bijna teveel om op te noemen, maar waar wij Foxies graag naartoe gaan? Porch People (reeds gesloten) in het (vandaag nieuw te openen) pand van Make My Day, Sussiesen de Reshare store in de Lange Hezelstraat, Studio Zoefvoor kids én grown-ups (reeds gesloten), 2ndMAS en Appel & Ei.

Happy ecolicious shopping!

Tekst: Judith Sterkenburg | Beeld: Unsplash, FollowFox, Bert&Co