Waar moet je zijn? 5 x naar de film in Nijmegen en omgeving!

Afbeelding voor Waar moet je zijn? 5 x naar de film in Nijmegen en omgeving!

Naar de bioscoop gaan, wij houden ervan! Niks fijners dan graaien in een bak popcorn, ongegeneerd onderuit gezakt en brein even op standje nul. Waar moet je zijn in Nijmegen voor een mooie after dark avond? Van filmhuizen en een mega cinemacomplex tot intieme theaters met belknopjes voor hap & drankservice. Check hieronder de lijst van redacteur Judith en dé filmtips van dit moment van onze Foxies.

1. LUX

Ondanks de no-popcorn-policy – waar wij Foxies écht dol op zijn – is en blijft LUX ons favo filmtheater in Nijmegen. De programmering is, hoe ze het zelf noemen, vernieuwend en kleinschalig, maar regelmatig staan er ook grote internationale films op het programma die naam en faam hebben gemaakt bij de Oscars, zoals op dit moment The Shape of Water, I Tonya en The Florida Project. Hoewel de filmzalen in LUX een no-go zone zijn voor popcorn, kun je film & food hier wél op andere manieren prima combineren met het FilmDiner, Pasta & Film en een Filmontbijt – waarbij de laatste dé perfecte lazy-sunday go-to is.

#foxiefilmtip 1
Volgens Nienke moet je nú naar LUX voor: 

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Donker, komisch en vol onverwachte wendingen. Voordat ik het wist, gingen de lichten weer aan en wilde ik ‘m direct nog een keer zien. No wonder dat deze film vier Golden Globes won én grote kanshebber is bij de Oscars.”

Filmhuis of bios? Film-/Arthouse LUX | Genre? Arthouse films en vlakkevloertheater, dans, muziek, debat en gesprek, en alle combinaties daarvan | Waar? Mariënburg 38-39 Nijmegen | Nu te zien? Check de website

2. Cinemec

Gelegen aan het water van de Lentse plas – gemakkelijk bereikbaar met je bolide én op de fiets – ademt Cinemec alles wat ‘groots’ is. De megabioscoop heeft maar liefst 7 zalen met in totaal 1816 stoelen. Dit in combinatie met een uitgebreide programmering (vanaf ’s ochtends 10 uur tot ’s avonds laat) is er altijd wel een plekkie te bemachtigen. Ook de zalen zijn ruim opgezet met lekker veel beenruimte, dus onderuitgezakt in je bioscoopstoel zitten is hier geen probleem. Zin om een hapje te eten vóórdat je naar de film gaat? Onlangs is LIZ Grand Café naast de Cinemec geopend. Een mini versie van de bioscoop waar je kunt lunchen, borrelen of dineren. Leuke tip voor dit weekend: op zondag 1 en maandag 2 april is er een paasbrunch. Ideaal voor een filmmiddag of -avond daarna.

#foxiefilmtip 2
Volgens Judith moet je nú naar Cinemec voor: 

“Mannen van Mars. Voor een avondje ongegeneerd – want de rest van de zaal doet gegarandeerd met je mee – hardop lachen.”

Filmhuis of bios? (Mega)bioscoop | Genre? De populairste en grootste (internationale en Hollywood) films en blockbusters. Zin in wat anders? Naast het filmaanbod ook kun je in Cinemec ook documentaires, opera, theater, ballet, muziek en kunstexposities op het doek bekijken | Waar? Willem van Arenbergstraat 4 Nijmegen | Nu te zien? Check de website

3. Vue

De oudste bioscoop van Nijmegen zit gewoon lekker midden in de stad. In 1954 was Nijmegen Carolus op Plein 44 de eerste – toen nog – JT bioscoop van Nederland. Later volgde een tweede vestiging in de Tweede Walstraat: Calypso. In 2015 zijn de JT’s overgenomen door Vue en is Nijmegen de enige stad – van de 20 – waar maar liefst 2 Vue’s zitten. Ook nog eens lekker dicht bij elkaar in de buurt, dus draait jouw film niet in de ene dan ben je zó op de andere bioscooplocatie. Naast het draaien van de populairste internationale films, zijn er in Vue regelmatig special events: van ladies night tot voorpremières én mini-mornings. Ook hier geldt: bij een filmpje pakken hoort eten en dus heeft Vue twee Dinner & Movie arrangementen: bij de Dromaai op Plein 44 en de Popocatepetl in de van Welderenstraat.

#foxiefilmtip 3
Volgens Lisanne moet je nú naar Vue voor:

“Red Sparrow. Je zit tot het eind op het puntje van je stoel, zó spannend dankzij het acteerwerk van 2 top actrices van formaat (inclusief onze eigen Thekla Reuten).”

Filmhuis of bios? Bioscoop | Genre? De populairste internationale en Hollywood films en blockbusters | Waar? Carolus op Plein 1944 28 en Calypso op de Tweede Walstraat 16 in Nijmegen | Nu te zien? Check de website

4. Filmhuis O42

Voorheen onderdeel van (Villa) Lux, heeft Filmhuis O42 nu een eigen programmering. Een bijzondere plek voor een echt Nijmeegs filmhuis, want in 1975 begon hier de filmgeschiedenis van de stad met het Filmhuis Nijmegen. In het kleine theater vind je een divers aanbod van art-house films, wereldcinema, films met sociaal-maatschappelijke thema’s, producties van regionaal talent én klassiekers. Met enige regelmaat worden regisseurs uitgenodigd voor een meet and greet na afloop en kun je in het bijbehorende theatercafé al je vragen stellen over de film. Voor films die in de prijzen zijn gevallen bij de grote filmfestivals van Cannes, Venetië en Berlijn is O42 het exclusieve premièretheater.

#foxiefilmtip 4
Volgens Avalon moet je nú naar Filmhuis O42 voor:

“The Insult die eind deze week verwacht wordt! Ik heb ‘m al ergens anders mogen zien en is de moeite waard.”

Filmhuis of bios? Filmhuis | Genre? Art-house, wereldcinema, sociaal-maatschappelijke thema’s, regionaal talent en klassiekers | Waar? Oranjesingel 42 Nijmegen | Nu te zien? Check de website

5. Servicebioscoop

Raar maar waar! Búiten Nijmegen moet je wezen voor film kijken met gold star service. In de dorpen Malden, Wijchen en Beuningen zitten namelijke de zogenaamde servicebioscopen oftewel: filmpje kijken en knopje drukken voor drank & hap service-op-maat. Plof met je lief of vrienden neer in één van de loveseats (een dubbele stoel zonder armleuning) en kijk ongestoord de film uit. Tijdens de film is er namelijk geen pauze. Lekkere trek? In elke van de drie (service)bioscopen ligt op het tafeltje voor je neus een uitgebreide menukaart met hapjes en dranken. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop drukken en je bestelling doorgeven. Dan komen ze het – ja gewoon tijdens de film! – vanzelf bij je brengen wanneer jij maar wilt. Service!

#foxiefilmtip 5
Volgens Nadine moet je nú naar een van de Servicebioscopen voor:

“In de ban van de aankomende mini-Fox zeg ik: Pieter Konijn – om gezellig samen met je mini-me te kijken en ondertussen lekker verwend te worden!”

Filmhuis of bios? Bioscoop | Genre? Het populaire, internationale filmaanbod, kinderfilms en seniorenbios | Waar? Cinetwins  op Kerkplein 2b, Malden | Cinema Roma op Oude Klapstraat 76, Wijchen | Bioscoop van Heemstrabaan op Van Heemstraweg 62, Beuningen | Nu te zien? Check de website in Malden, Wijchen of Beuningen


Tekst: Judith Sterkenburg | Beeld: FollowFox, LUX-Nijmegen, Unsplash