Op walkabout door de grootste beeldentuin van Europa!

Afbeelding voor Op walkabout door de grootste beeldentuin van Europa!

Ronddwalen in een donker museum niet jouw ding? Zet een bezoek aan het Kröller-Müller Museum in Nationale Park De Hoge Veluwe dan maar hoog op je bucketlist. Met je bolide of het OV ben je er zo en bij de ingang van het park begint al de (voor)pret. Hou jij van hiken dan kun je met de benenwagen op pad, nóg leuker is het om op één van de gratis witte fietsen te springen. Het natuurpark is met 5.500 hectare aan bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen groots en waar je ook kijkt overal zie je prachtige vergezichten met – if your lucky– wellicht inclusief een verdwaasd kijkend hert, een kudde moeflons of overstekend wild zwijn.

Hallo Meneer Jacques

Opzettelijk verdwalen en ergens midden in het groen neerstrijken, is verleidelijk, maar onthoud: de Kröller-Müller beeldentuin wacht. Blijf dan ook op je stalen ros totdat een markant gebouw je gezichtsveld binnendringt, want dit is je clue om af te stappen – de eindbestemming is bereikt – en selfie time is begonnen: nog voordat je het hoofdgebouw bereikt kom je al een tiental blikvangers tegen. Wedden dat ook jij, net zoals wij, die olijke man (Meneer Jacques, Oswald Wenckebach) en de enorme spiegels (Twee aangrenzende paviljoens, Dan Graham) direct bij de ingang niet kunt weerstaan.

Buiten moet je zijn!

Binnen het Kröller-Müller vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Deze collectie eerst bekijken is zeker aanlokkelijk, maar direct een van de grootste beeldentuinen van Europa induiken met oog op de klok (deze sluit een half uur eerder dan het museum) is slimmer – zeker met droog of mooi weer. Grijp een handige plattegrond mee en ga (letterlijk!) op ontdekkingstocht.

Buitengewone blikvangers

Kunst blijft een smaakzaak, maar met 160 beelden is er in deze enorme tuin voor elk wat wils. In het oudste gedeelte, die in 1961 is geopend, vind je beelden van klassiek modernen zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Arp en Barbara Hepworth. Dieper in de tuin is de natuur meer ruig gelaten en kom je verassende (buiten)werken tegen zoals een soort Flintstone-achtige caravan (Mobiel Huis, Joep van Lieshout), een oneindige trap (Kijk Uit Attention, Krijn Giezen) en een enorme biljartbal (Battery For Five Fingers, Jan van Munster). Dat kids zich ook prima vermaken in deze gigantische ‘speel’tuin blijkt bij het amfitheater van Marta Pan, waar we worden getrakteerd op een spontane voorstelling van drie jonge K3-fans.


Goed om te weten…
De beeldentuin is constant in beweging en toen wij er waren konden we enkele kunstwerken helaas niet bewonderen want of (gedeeltelijk) ingepakt of onder constructie. Kröller-Müller sluit om 17:00 uur. Geen zin om de spits in te duiken, wel lekkere trek gekregen? Dan is hotspot Garage Royal een ideale oplaadplek met knapperige pizza’s en ook nog eens redelijk om de hoek. Kröller-Müller Museum | Houtkampweg 6,
 6731 AW Otterlo | www.krollermuller.nl
 

Tekst: Nienke Meijs | Beeld: Marlous Boning