Ga mee aan de wandel en ontdek de West side!

Afbeelding voor Ga mee aan de wandel en ontdek de West side!

Buiten, daar moet je zijn. Want met talloze bruggen, water en veel groen is het goed wandelen en vertoeven in Nijmegen en omgeving. In onze nieuwste rubriek ‘024 Walkabout’ neemt elke week een FollowFox-redacteur je mee op sleeptouw: van stevige herfstwandelingen tot relaxed slenteren door Nimma’s wijken. Deze week gaat eindredacteur Esther op pad in ‘haar’ Nijmegen-West, een upcoming wijk met verrassend veel groen, paadjes en parken.

 
West-side | Level: lekker relaxed | Afstand: 6,1 of 8,2 km*|

Na acht jaar in Nijmegen-West ben ik echt van deze wijk gaan houden. Sinds dit jaar is de wijk Biezen mijn thuis en hier zijn veel mooie plekken te ontdekken. Mooie views vanaf de bruggen erbij en je hebt een fijne (zondag-)wandeling te pakken, met genoeg leuke stops.

*Deze route is inclusief het stuk van de Snelbinder naar de Oversteek (route = 8,2 km), maar je kunt ook de (rolstoelvriendelijke) route bij Hotel Nimma starten (route = 6,1 km).  

Startpunt: Snelbinder 

Ik trap op een wisselvallige, herfstige zondagochtend samen met vriendlief onze wandeling af bij de wenteltrap van de Snelbinder (fietsbrug). Leuk weetje: het hekwerk van de Snelbinder heeft een geheime boodschap, once you see it… We verlaten de Snelbinder via de trap naar de Spiegelwaal en slaan linksaf het Ossenwaardpad in, richting de brug ‘de Oversteek’. Onderweg worden we gegroet door hardlopers en wat grazende Schotse hooglanders. Vanaf dit landelijke pad heb je mooi zicht op de skyline van Nijmegen-West aan de ene kant en de Oosterhoutsedijk aan de andere kant.

Ochtendkoffie

We vervolgen ons pad en worden getrakteerd op een chille ochtend workout, de trappen van de bruggen op én af. Eenmaal op de brug de Oversteek zetten we koers naar Hotel Nimma. Via een parkeerterrein annex crossfit-terrein onder de brug, gevolgd door een illegale route door het gras, belanden we voor een lekkere ochtendkoffie bij Nimma. Dit oude kantoorpand is omgetoverd tot hotel, café en restaurant en heeft een heus dakterras (nu een beetje fris). Na ons shot cafeïne lopen we onder de brug door richting het Westerpark, een wijds park mét kunstobjecten en regenproof fitnessapparaten om je lekker buiten in het zweet te werken. We steken door het Westerpark de Rivierstraat in, een typische volksstraat in het Waterkwartier (check even de vogelhuisjes aan de gevels!).

Secret passage

Via de Industrieweg slaan we een ‘geheim’ paadje in: net voor de ingang van het sportpark van S.V. Nijmegen, ‘door’ de heg. We lopen achter de voetbalvelden langs en passeren een (privé?) kinderboerderij en een wild begroeide verlaten kas. De eerste paddenstoelen schieten hier al uit de grond! Via een pad langs een moderne villa bereiken we uiteindelijk de Bredestraat. Insiders tipje: loop je deze route op een woensdag of een zaterdag, sla dan linksaf de Bredestraat in en waai aan bij Stichting Overal. Deze kringloopwinkel heeft ons werkelijk de mooiste tweedehands gelukjes opgeleverd (let op: open van 14:00 – 17:00 uur).

Kloosters, parken en droomhuizen

De Bredestraat lopen we uit tot we de Wolfkuilseweg kunnen oversteken. Aan onze rechterhand zien we het voormalige Sancta Maria klooster, dat momenteel verbouwd wordt tot appartementencomplex. Heel gaaf! Je vindt in dit deel van de wijk de mooiste villa’s en verbouwde boerderijen. We lopen een stukje de Kerkstraat in en slaan dan, net voor het Sint-Jozef klooster, linksaf een voetpad in. Zo komen we uit bij Dorpspark Hees, waar zich ook Sportfondsenbad Nijmegen-West bevindt. De duik slaan we dit keer over, maar tip voor de zomer: er is ook een buitenbad ;). Via de Melkweg (geen grap) en de Schependomlaan gaan we op weg naar onze lunchspot: Wijck. We passeren een prachtige oude villa met adembenemende tuin (droomhuis) en slaan linksaf de Voorstadslaan in richting Marialaan. Op de hoek met de Biezendwarsstraat verschijnt Wijck, een fijne lunchtent middenin de buurt.

Aftoppen

Met een herfstige paddenstoelen sandwich en een uitsmijter achter de kiezen, verbijten we de drang om tot ons eindpunt ‘uitbuiken op bank thuis’ te maken. Via de Biezendwarsstraat en de Maasstraat lopen we over het Maasplein, dat pas gepimpt is. We kruisen de Weurtseweg en nemen via de Ferry Portierstraat een stukje Waalfront mee, de nieuwbouwwijk rondom het Honigcomplex. Bij Stoom sluiten we onze middag af met een heerlijk biertje, gebrouwen door de buren van Oersoep.

Dus… ken je deze kant van Nijmegen nog niet? Take a walk on the west side!

 

Meer wandelinspiratie?
Volgende week neemt redacteur Nadine je mee op sleeptouw in haar Nijmegen-Noord!

 

Tekst: Esther Roelofsen | Beeld: Esther Roelofsen