Ga mee aan de wandel en ontdek Nijmegen-Oost!

Afbeelding voor Ga mee aan de wandel en ontdek Nijmegen-Oost!

In onze rubriek ‘024 Walkabout’ neemt elke week een FollowFox-redacteur je mee op sleeptouw: van stevige herfstwandelingen tot relaxed slenteren door Nimma’s wijken. Deze week gidst redacteur Dana je door haar favo wijk: Nijmegen-Oost. Verwacht veel neerstrijk momenten bij fijne koffie- en lunchtentjes, relaxt slenteren door het Kronenburgerpark en prachtige straten.

 
Nijmegen-Oost | Level: relaxte wijkwandeling
Afstand: ongeveer 6.5 km | Tijd + pitstops: 5 uur | Route op de kaart 

Toen ik 2,5 jaar geleden mijn ouderlijk huis verliet voor Nijmegen, droomde ik over een mooi huis om in te wonen, het liefst in het centrum met om de hoek veel groen. Noem het beginnersgeluk of puur toeval, maar dreams do come true en het Kronenburgerpark werd – hoe gaaf! – mijn voortuin. Ik neem jullie vanaf dit punt mee naar mijn favo wijk: Nijmegen-Oost. Mijn vriend woont nu vijf jaar in deze prachtige buurt en daardoor ben ik er vaak te vinden. Ga je mee aan de wandel?

 

Startpunt: De Viking

Ik start mijn wandeling net zoals ik mijn dagen het liefst begin: met een goede cappuccino. Ik strijk als eerste neer bij lunchbar ‘de Viking‘ aan het einde van de Lange Hezelstraat. Een fijne plek om lekker mensen te kijken en vanaf dit punt loop je zo het Kronenburgerpark in – het liefst via de zijkant aan de kant van de Parkweg. Sta even stil bij de mooie vijver midden in het park en loop daarna langs het romantische bruggetje van de Kruittoren omhoog. Hier steek je het kleine watervalletje over en ga je rechtsaf. Leuk voor de kleintjes: bovenaan bevindt zich een kleine speel- én hertenweide. Een fijne tussenstop (inclusief adembenemend uitzicht) om even bij te komen, want het is best wel een heuvelachtig park. Vervolgens loop je langs de speeltuin het park uit en sla je rechtsaf weer de Parkweg op.

 

Oost west, thuis best!

Ik zet nu echt koers richting Nijmegen-Oost en loop een kleine vijf minuten rechtdoor tot aan de Bloemerstraat, sla vervolgens rechtsaf en ga na ongeveer honderd meter linksaf de In de Betouwstraat in. Laat de ‘beruchte’ uitgaansstraat de Molenstraat links liggen (je bent nu hartje centrum) en duik gauw rechtdoor de Van Welderenstraat in om de drukte van de stad achter je te laten. Loop deze straat helemaal uit, totdat deze straat overgaat in de Van Broeckhuyzenstraat. Heb je genoeg tijd dan is het leuk om even bij Eláte en Conceptstore 512 binnen te lopen en anders vind je op de hoek jouw pitstop: The Fuzz. De koffie is hier echt goed (to-go kan ook!) en met een mooi herfstzonnetje is even blijven hangen op het hoekterras verleidelijk. Na deze heerlijke koffiebreak vervolg ik mijn route en sla rechtsaf de Staringstraat in en steek de de Oranjesingel over naar de Daalseweg. Welkom in Oost!

 

Slenteren door prachtige straten 

Via de Daalseweg (tevens een fijne fietsstraat) loop je zo het hart van Nijmegen-Oost binnen. Dit is echt een gezellige straat vol restaurants en knusse winkeltjes. Halverwege vind je in het voormalig pand van J.P. Vincken nu the newest spot in town: Koffiebar KOEN (nog een koffie dan maar?). Steek daarna over en ontdek prachtige straten met oude herenhuizen en gezellige cafétjes zoals Proeflokaal Beij Ons. De Groesbeeksedwarsweg is één van mijn favo straten, ik ben verliefd op de panden, het zonlicht door de bomen en de vriendelijke mensen die je gedag zeggen zodra je ze passeert. Ik wandel hier dan ook regelmatig met een lach op mijn gezicht. Volg je daadwerkelijk de Groesbeeksedwarsweg, dan kom je uiteindelijk op de Groesbeeseweg uit en loop je bijna letterlijk tegen een voormalige kazerne aan waar je anno nu heerlijk kunt lunchen. De inrichting van ‘In de Kazerne’ is modern en historisch inspirerend en de kaart is een aanrader, echt!

 

Indrukwekkend uitzicht

Met een voldaan gevoel begin ik aan het laatste deel van mijn route. Ik loop direct links De Kazerne uit en ga rechtdoor langs het Limospark (mooi knus park en in de zomer een ideale plek voor een picknick!). Ik sla linksaf en loop tussen de verschillende nieuwbouwwoningen door – een grappige overgang van nieuw naar oud –  richting de rand van Nijmegen-Oost (de Ooij) en voordat je de Berg en Dalseweg oversteekt passeer je nog biercafé Jos en eetcafé Klinkklaar. Volg deze drukke, historische autoweg een klein stukje en ga dan de Museum Kamstraat in. Out of the blue sta je dan opeens op het mooiste stukje van oost en word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de Waal, de Ooij en de Waalbrug. Ik zet vanaf hier koers naar het Kelfkensbos om bij mijn all-time-favorite restaurant Flores aan te schuiven en deze fijne stadswandeling af te sluiten. Al is een lekkere borrel bij Credible ook zeker niet verkeerd. Toch liever gelijk op huis aan? Als je rechtdoor richting de Grote Markt loopt kom je vanzelf weer bij lunchbar De Viking uit.

 

Ook lekker aan de wandel? Check dan de walkabouts Nijmegen-West en Noord van redacteuren Esther en Nadine, de N70 route van Kiki of de Ooij-wandeling van Florie.

 

Tekst en beeld: Dana Visser