Kerstvakantie bucketlist: 5 fun must-do’s!

Afbeelding voor Kerstvakantie bucketlist: 5 fun must-do’s!

Collect moments, not things deze kerstvakantie 2019. Of je nou moet werken, studeren of lekker vrij bent, Nimma (her)ontdekken is wat je wil. De FollowFox-redactie bezocht de leukste plekken die je echt niet wilt missen. Het resultaat? Deze must-do bucketlist met leuks voor cultuursnuivers, fijnproevers en daredevils. Afvinken maar!

1. Project Escape | Zet een Ramkraak  ✔


Het leven van foxies Dana en Esther en fotograaf Marlous is een beetje ingedut. Hoe krik je dit beter op dan door een vette ramkraak te zetten?! Na een gedegen voorbereiding wijzen ze het pand van Starlife Enterprise in Nijmegen aan als doelwit: daar blijkt namelijk iets waardevols in de kluis te zitten. Onherkenbaar door hun maskers en gewapend met een portofoon stappen ze de achterkant van het busje in. Eenmaal op de plek van bestemming schakelt de gemaskerde chauffeur de bus in de eerste versnelling en zet vol gas ramkoers op de deur van het bedrijf…

Als in een actiefilm hadden deze Foxies een crimineel goede avond bij de Ramkraak van Project Escape. Deze room staat te boek als nummer 24 op de lijst met beste escaperooms van de wereld (!) en zit gewoon in ons eigen Nijmegen. In plaats van ontsnappen is het in deze break-in room echter de bedoeling dat je zoveel mogelijk buit maakt. We kunnen niet teveel verklappen natuurlijk, maar dit is een 100% vette belevenis. Van A tot Z, overal is over nagedacht. En wat Matthew McConaughey daar doet? Tja… Deze levensechte adrenaline rush is een dikke aanrader waar we nóg over napraten. DV & ER


2. Afrika Museum| Ontmoet Afrika 3.0  ✔ 

In Nimma’s heuvelachtige achtertuin (Berg en Dal) ligt het Afrika Museum. Je weet dat je er bijna bent, zodra je de eerste Afrikaanse hutjes spot. Dit museum stond misschien eerst niet hoog op je bucketlist, maar… think again! Na een recente make-over is het museum in een compleet nieuw, hedendaags jasje gestoken, inclusief interactieve video’s, toffe kunst en foto’s met een rauw randje, die wij maar al te graag zelf aan de muur zouden willen hebben hangen.  Deze plek is nu meer dan ooit écht een bezoekje waard. Dikke tip: de huidige expo’s met onderwerpen als modediversiteit in Afrikaanse steden en kinderarbeid op cacaoplantages. Check voordat je richting huis gaat ook even de museumwinkel, met echt toffe items voor je huis of cadeau. Een ding is zeker: het Afrika Museum gaat vanaf nu bovenaan je bucketlist. NM


3. Proeflokaal Nevel | Wild aan het bier  

Echte bierfans kunnen Proeflokaal Nevel op het Honigcomplex niet overslaan. Bier staat in de top drie van Foxie Flories alcoholische versnaperingen en al luisterend naar de band Montrell dronk ze onlangs haar eerste Nevel-biertjes. Elk biertje heeft zijn eigen verhaal en wordt gebrouwen met bijvoorbeeld zelf geplukte pruimen uit Groesbeek. Echt lokaal dus! Een aanrader op de kaart is het ‘Will it blend?’-biertje. Je kiest hierbij zelf twee biertjes van de kaart, die vervolgens in hetzelfde glas belanden. Er staan vaak fijne events op de agenda, variërend van muziek, proeverijen, bier releases, markten en filmavonden. Als je op zoek bent naar een huiskamersfeer en lokale drankjes, dan zit je bij Nevel goed. FvH


4. De Bastei | Leer Nimma kennen  

Wil je alles over de stad en haar geweldige natuur leren? Dan moet je zeker naar de Bastei. Hier ontdek je namelijk meer over de Nijmeegse geschiedenis. Check via interactieve beelden hoe Nijmegen er vroeger uit zag of leer over welke dieren je bijvoorbeeld tegenwoordig in onze uiterwaarden spot. Toptip: sla het café boven niet over, want hier heb je een supermooi uitzicht over de Waal en de Waalbrug. Tevens haal je in de Bastei je architectuur-hart op: het eeuwenoude pand is een echte blikvanger en is de afgelopen jaren prachtig gerenoveerd. De archeologische vondsten die tijdens de verbouwing opgegraven zijn, kun je ook deels nog bewonderen. Wil je het meeste uit je bezoek halen? Check dan zeker de agenda even om te zien welke activiteiten er zijn op dat moment. Zo wandel je momenteel bijvoorbeeld op blote voeten door de uiterwaarden en leer je tegelijk meer over de Waal en het Waalgebied. FvH


5. Muzieum | Prikkel je zintuigen  

Dat heel Nederland Nijmegen bezoekt om het Muzieum te ervaren is niet zo gek, dit is echt een unieke ervaring het donker. Redacteuren Kiki en Nadine mochten onder leiding van een gids/ervaringsdeskundige voelen hoe het is om op vakantie te gaan zonder zicht. Gewapend met een blindenstok, waar je echt, maar dan ook écht niet zonder kunt, stapten zij in de wereld van iemand die blind/slechtziend is. Alle zintuigen – tast, geur, gehoor – staan op scherp: vervolgens op een vliegveld in Bangkok gedropt worden, is intens. Maar na een uur rondgelopen te hebben in het pikdonker, wen je er toch aan. Vervolgens kun je in het doe-lab alles rondom blind- en slechtziendheid ervaren. Typen in braille, tekenen zonder te zien en luisteren naar verhalen om een kleine glimp op te vangen van de wereld waar je anders nooit wat van ‘ziet’ is tof. Dit uitje is confronterend, maar moet je checken! KH & NJ

 

Collect moments, not things and have fun! 

Tekst: Florie van Hummel, Kiki Hendriks, Nadine Janssen, Nienke Meijs, Dana Visser, Esther Roelofsen | Beeld: FollowFox