Gelukkig groen! 7x duurzaam voor jezelf zorgen in Nijmegen!

Afbeelding voor Gelukkig groen! 7x duurzaam voor jezelf zorgen in Nijmegen!

Van een gezonde yoga levensstijl, duurzaam interieur shoppen bij Habbekrats tot groene Van Eigen Deeg koekjes: redacteur Florie vroeg green-minded ondernemers het hemd van het lijf én testte hun producten of diensten ook zelf. Groen zijn moeilijk? Hoog geitenwollensokken-gehalte? Absoluut niet! Vandaag deel 2: happy green lifestyle!

Spoiler alert: dit groene lijstje is lang!
Deel 1 over happy green self care gemist (met #1 Natuurlijke huidverzorging #2 Duurzaam ontspannen #3 Bewust eten #4 Groen Knippen)? Lees hem hier.

#5 Yoga filosofie

Net als veel van de Follow Fox-redacteuren, strijk ik graag neer op een yogamatje om heerlijk rustig te bewegen, maar ook om even uit mijn hoofd te komen. En dat is precies wat er bij yoga gebeurt, vertelt Els van yogastudio Susumna: “Yoga ís een duurzame levensstijl. Yoga is niet alleen de yogahoudingen die we in het Westen kennen, maar yoga is een filosofie, waarin alle aspecten voor een gezond leven in een gezonde wereld zijn meegenomen.” Els’ missie is dan ook om zo veel mogelijk mensen met yoga kennis te laten maken. Bij haar in de studio is iedereen welkom: jong, oud, gevorderde yogi’s of totale newbies.

Dagelijkse overdaad

Naast dat iedereen bij Els welkom is op de yogamat, zorgt ze in haar lessen voor de nodige humor en relativering. Dat maakt dat je de ‘lessen’ uit haar yoga-uurtjes goed kun integreren in je dagelijks leven, want óók daar heb je lichtheid nodig. “Veel onbalans komt voort uit een overdaad aan voeding of verkeerde voeding en de oneindige informatiestroom via televisie en social media – wat we niet kunnen verteren. Een wat sobere levensstijl draagt bij aan een gezonder, blijer leven”, aldus Els.

Ayurvedisch consult

Behalve voor yogalessen (nu ook lessen volgen online!) kun je bij Els tevens terecht voor een Ayurvedisch consult. Samen kijk je naar wat jij nodig hebt om meer in balans te komen. Vaak kunnen kleine aanpassingen in je voeding en leefstijl al bijdragen aan een beter gevoel. Bij ziekte of grotere onbalans maakt Els gebruik van ayurvedische kruidenpreparaten.

Begin klein

Een gezonder en blijer leven nastreven klinkt heel groots, begin daarom klein. Ga bijvoorbeeld dagelijks mediteren. En wist je dat bijna alle yogi’s vegetarisch eten? Volgens Els past dit namelijk goed bij de geweldloosheid van de yoga leefstijl en het is beter voor mens en dier én een gezondere wereld.

 Yogastudio Susumna | Newtonstraat 54 | Website


#6 Duurzaam interieur

Als het gaat over duurzamer leven, is fast fashion een van de meest vervuilende industrieën van dit moment. Maar niet alleen door duurzame kledingkeuzes te maken (en tweedehands te kopen) draag je bij aan een groenere wereld. Juist ook met je interieur kun je gemakkelijk bewuste keuzes maken. Namelijk door niet nieuw, maar tweedehands spullen te kopen. Hoewel veel tweedehands items nog een stoffig imago hebben, bewijst Ellen van Habbekrats je het tegendeel. Bij haar kun je namelijk terecht voor héél veel verschillende stijlen: van vintage, design tot Ikea en allemaal tweedehands.

Geen doorsnee winkel

Direct bij binnenkomst realiseer ik me meteen: Habbekrats is echt geen doorsnee tweedehands winkel. Wat me direct opvalt: er zijn heel veel verschillende soorten (interieur) items en alles is geweldig gestyled. Ellen heeft duidelijk als doel om consumenten in te laten zien dat je niet altijd nieuwe spullen nodig hebt om je huis leuk aan te kleden. Haar eigentijdse collectie laat zien dat Ellen écht een goede inkoper is, waardoor je – ook al loop je naar binnen zonder koopverwachting – hoe dan ook slaagt. Wat haar winkel extra leuk maakt: ze rekent niet extra voor vintage items en dat betekent dat je ‘nieuwe’ spullen ook nog eens lief zijn voor je portemonnee.

Extra leuk!

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vraag Ellen om hulp! Zij schrijft het op en zoekt dan graag met je mee. Dit betekent soms dat je even geduld moet hebben, maar dat je vaak toch het item vindt wat je zocht.

Habbekrats | In de Betouwstraat 17 | Website


#7 Groen koekje

Bij duurzaam en groen leven denk je misschien vooral aan de dingen die niet meer mogen: géén plastic tasjes accepteren, geen vlees eten, niet te veel spullen kopen en alleen bio shoppen. Gelukkig kan duurzaam leven anno 2020 juist heel leuk zijn (zoals je hopelijk na het lezen van mijn tips ook vindt) en genieten hoort erbij. Hoe klinken duurzame én yummy koekjes?

Gewoon lekker

Duurzaamheid én goede smaak gaan niet altijd hand in hand, maar de koekjes Van Eigen Deeg bewijzen dat het wél kan. De lekkernijen van bedenkster Marijntje zitten in een volledig plasticvrije verpakking (je gooit ze weg bij het GFT) en zijn gemaakt met oog op duurzaamheid. “De koekjes moeten in de eerste plaats gewoon súper lekker zijn”, vertelt Marijntje als ik bij haar langs ga (spoiler alert: dat zijn ze!). “Maar daarnaast willen we ook eerlijk en duurzaam produceren. We willen echt een verandering in het koekschap teweegbrengen.”

Restproducten

De koekjes zijn inhoudelijk zo groen doordat ze worden gemaakt van restproducten. Eén van de koekjes die ik mocht uitproberen bevatte bijvoorbeeld overgebleven brood en het restproduct van cranberrypitten (voor wie ‘m wil testen: dit was de circulariekoek). Voor een nieuw project werkt Marijntje samen met Nijmeegs bierbrouwer Oersoep. Het brouwafval wordt door team Oersoep opgespaard en vervolgens wordt er in de keuken van Van Eigen Deeg een nieuw out of the box koekje van gebakken.

Lekkere trek?

Waar scoor je deze lekkere groene rakkers? Op enkele plekken in de stad krijg je ze naast de koffie geserveerd, zoals bij de Opera of de Stadsschouwburg en voor thuis koop je een fijne voorraad bij De Jumbo of Streekbakker Jorrit. Gedurende deze crazy C-times scoor je ze ook vanuit huis via deze link.

  Van Eigen Deeg | Wolfstraat 3 | Website


 

Happy ecolicious lifestyle!

Tekst: Florie van Hummel | Tekst: Florie van Hummel | Hoofdbeeld: Studio Roux | Beeld: FollowFox, Habbekrats, Susumna