8x kunstig Nijmeegs vermaak op afstand!

Afbeelding voor 8x kunstig Nijmeegs vermaak op afstand!

Nu we ineens zoveel meer tijd hebben, is er voldoende ruimte om geïnspireerd te raken. Door wie? De creativo’s van Nijmegen! Redacteur Florie tipt je 8 creatieve initiatieven om je thuiswerkdagen kunstig te omlijsten. Geniet!

1.    VIP kunst kijken

Wist je dat mensen gemiddeld nog geen 30 seconden naar een kunstwerk kijken? Zonde, vond Laurien (van die toffe crea-plek De Houtwerf, red) en daarom kun je nu in haar studio een tijdslot boeken om 15, 30 of 60 minuten naar één kunstwerk te kijken en je (t)huis even te ontsnappen. Info: stuur een mailtje naar studio@laurienrenckens.nl en boek gratis een tijdslot.

2.    LUX bij je thuis


Eén van de dingen die je op dit moment niet hoeft te missen, is LUX. Schuif digitaal aan bij een verdiepend gesprek na een film of doe mee met een van de andere culturele activiteiten die georganiseerd worden. Info: check deze pagina voor de komende events.

3.    Privé tour


Alle ins en outs leren over een kunstwerk terwijl je ‘m in real life kunt bekijken? Dat kan bij Galerie Marzee. Boek een privé-rondleiding en laat je onderdompelen in het werk van de kunstenaars. Er is voldoende moois te zien. Info: een rondleiding voor jezelf boek je via mail@marzee.nl.

4.    World Press Photo in je huiskamer

Iedereen kent de indrukwekkende foto’s van World Press Photo wel. Een paar jaar geleden waren ze te zien in ons eigen Afrika Museum en anno nu bekijk je ze vanuit je huiskamer. Getalenteerde fotografen hebben namelijk foto’s speciaal voor het Afrika Museum geselecteerd en deze zijn online te bewonderen. Info: voor meer info check je deze website.

 

5.    Thuistheater


Hoewel er flink wat shows van comedians via Netflix te kijken zijn, is het natuurlijk nóg leuker om een echte theatervoorstelling thuis te bekijken. tgECHO has got you covered en dook het archief in. Wekelijks zetten ze online een voorstelling voor je klaar. Een avondje vermaak is gegarandeerd. Info: check hun website voor de shows.

6.    Kunst aan de muur

Juist nu kun je vast wel wat afwisseling voor aan de muur gebruiken. Bij Kunstmagazijn Nijmegen leen je kunst, in plaats van het te kopen. Ideaal, want je kunt er ook nu nog (op afspraak) terecht om te browsen òf check eerst digitaal hun collectie. Info: alles rondom het uitlenen van kunst vind je hier.

7.    Creatief met woorden


Zin om zelf aan de slag te gaan? Laat je dan inspireren door deze tijden en schrijf een gedicht. Dit kun je vervolgens online laten publiceren op dé plek waar ‘coronagedichten’ verzameld worden. Niet in de mood om zelf wat te schrijven? Lees dan het werk van anderen op de website. Info: zie www.coronagedicht.nl.

8.    Volg het creatieve proces


Altijd al benieuwd geweest naar het creatieve proces van anderen? Dat kan dan nu in Nimma. In de Wiebert residentie (in de Lange Hezelstraat, red) mag een beginnende kunstenaar een maand lang het atelier gebruiken om iets te maken. Volg het proces live of check de online stream die wordt opgezet. Info: houd de Instagram van Hubert in de gaten voor updates en de livestreams.

 

Tekst: Florie van Hummel | Beeld: Galerie Marzee,
Yassine Alaoui Ismaili (Marokko | Casablanca, Not the movie), Hubert, Laurien Renckens, tgECHO TV, Nijmeegse Kunstuitleen, Unsplash.