Fastread Friday: ontmoet dé Nimma podcast man!

Afbeelding voor Fastread Friday: ontmoet dé Nimma podcast man!

Dat onze stad bol staat van creativiteit, ondernemers en levendigheid is zo klaar als een klontje. Joris van Meel, de man achter de 024/7 podcast series (spreek uit: nul twentyfour seven, red.), nodigt regelmatig interessante Nijmeegse makers én doeners uit in zijn podcastschuur. Ingrediënten? Een diepte interview en een bakkie pleur. Redacteur Esther draaide de rollen om en vroeg mister podcast himself – op gepaste afstand – het hemd van het lijf.
Jouw liefde voor Nijmegen, hoe omschrijf je die?
JvM: “Dit is het jaar dat ik langer in Nijmegen woon dan ik in mijn geboortedorp Made. Ik vind dat ik me nu dan ook echt Nijmegenaar mag noemen. Nijmegen is mijn plek: ik ga hier nooit meer weg. Het is een wereldstad verkleed als groot dorp. Of wellicht beter: een werelddorp verkleed als stad. Een stad waar je op plekken anoniem kunt zijn, maar op andere plekken weer iedereen kent. Waar altijd wat te doen is, maar ook op sommige plekken helemaal niets. Nijmegen klopt voor mij gewoon.”

Hoe is het idee ontstaan om een podcast over Nijmegenaren te maken?
JvM: “Nijmegen wordt gemaakt door haar inwoners. Ik was altijd al benieuwd naar de verhalen van Nijmeegse makers en doeners. Naar hun drijfveren, naar hoe ze te werk gaan, naar wat ze willen worden ‘als ze later groot’ zijn. Soms las ik wel een profiel van zo’n maker of doener in de lokale krant of op sites als FollowFox. Maar ik wilde meer! 
Ik luisterde al veel naar podcasts, zoals naar de podcast ‘EchtGebeurd’, waar ik zelf ooit ook mijn verhaal mocht vertellen. Het idee ontstond om dan zelf maar de Nijmeegse makers en doeners te interviewen en dat wilde ik in een podcast gieten. Ik richtte 024/7 op en ben inmiddels 16 toffe interviews verder. En er zijn nog enorm veel gave verhalen te vertellen, dus ik kan nog wel een paar jaar door!”

Welke podcast gast zal je nog lang bijblijven?
JvM: “Wie ik ook noem, ik doe de rest daar sowieso tekort mee. Echt elk interview was een feest om te mogen maken. De laatste aflevering blijft me sowieso altijd bij. Die was met Jolijn Ceelen, misschien wel de meest speelse ontwerper van Nijmegen. Ze was niet gewend om haar verhaal te vertellen, maar was juist daarom enorm leuk om te mogen interviewen. Speciaal blijft ook het interview met Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel, zie foto boven, red.), misschien wel de radicaalste chef-kok van Nijmegen. Ik had een paar keer bij hem gegeten en sloeg echt achterover van wat ik op mijn bord kreeg. Hoe kwam die man daarop? Ik mocht het hem in mijn zesde aflevering allemaal vragen. En natuurlijk het eerste interview met Milo Gil, misschien wel de beste koffiezetter van Nijmegen. Het interview duurde veel te lang voor een podcast, maar ik leerde hem echt kennen. En hij zette tijdens het interview op ambachtelijke wijze een heerlijk bakkie pleur voor me.”

Welke gast wil je sowieso nog strikken voor 024/7?
JvM: “In de afgelopen periode stonden er een heleboel gave Nijmeegse makers en doeners op het programma om te interviewen. Mensen van wie ik soms nog nooit gehoord had, maar van wie ik, nadat ik ze op het spoor gekomen was, alles wilde weten. Helaas gooide Corona roet in het eten. Ik heb nog even overwogen om online interviews af te nemen, maar ik heb daarvan af gezien omdat ik denk dat ik op die manier niet het contact met de makers en doeners kan leggen, zoals ik dat in mijn podcastschuur wel kan.”

Je interviewt makers en doeners die Nijmegen kleur geven. Wat geeft jouw leven kleur?
JvM: “Ik krijg enorm veel energie van het contact met toffe mensen. Dat is er in deze crazy tijd natuurlijk bijna niet bij. Mijn leven bestaat op dit moment uit zorgen voor mijn twee kleine kindjes en vanuit mijn podcastschuur werk ik als communicatiemanager bij Bovemij. Deze tijd heeft me extra laten inzien dat mijn vrouw en kinderen best wel heel erg toffe mensen zijn, daar ben ik dankbaar voor. Maar ik hoop dat ik het contact met al die andere gave Nijmegenaren ook weer snel mag leggen, want dat mis ik wel.”

Een mooie vraag die je je gasten stelt krijg je van ons terug: wat wil je ‘later’ worden?
JvM: “Ik heb me die vraag vroeger heel vaak gesteld. En ik had daar nooit een antwoord op. Ik heb daarom besloten om maar gewoon de dingen te doen die ik het best kon en waar ik het meest blij van werd. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in nieuwe werelden terecht ben gekomen, nieuwe mensen ontmoet heb en mezelf nieuwe skills heb aangeleerd. En die brengen me ook weer verder. Ik ben dan ook van plan die manier van leven lekker vast te houden. Met 024/7 ga ik in ieder geval nog wel een paar jaar door. Ik leer er interessante en toffe mensen door kennen, word een steeds betere interviewer en ik krijg toffe reacties van luisteraars die de interviews waarderen. Winwinwin dus! Ik zou het heel tof vinden om ooit nog eens een liveshow te maken met gasten én publiek. Met de jongens van De Staat bijvoorbeeld. Maar dat heeft allemaal geen haast. Misschien om de 50e of 100e uitzending te vieren?”

🎧

Luistertip voor deze quarantaine-tijden:
check hier alle podcast afleveringen van 024/7 en laat je inspireren.


Tekst: Joris van Meel, Esther Roelofsen | Beeld: Joris van Meel