Fastread Friday: Nijmeegs puzzeltekenaar Rob Derks houdt je van de straat!

Afbeelding voor Fastread Friday: Nijmeegs puzzeltekenaar Rob Derks houdt je van de straat!

De ouderwetse legpuzzels gaan sinds corona als warme broodjes over de toonbank. Extra gewild zijn de Jan van Haasteren (JvH) puzzels: gekke zoekplaten met de leukste details. Nijmegenaar Rob Derks is één van de tekenaars van deze prachtplaten. FollowFox-redacteur én fervent puzzelfan Esther interviewde hem over zijn passie tekenen, de JvH puzzels én Nijmegen.

Je liefde voor tekenen begon..?

RD: “Tekenen vind ik al leuk zolang ik me kan herinneren. Dingen natekenen, maar ook zelf iets bedenken vond ik als kind al leuk. Ik kreeg van oudere neven en nichten Donald Duck en Eppo tijdschriften, die ik verslond ‘tot op het nietje’. Zo is ook mijn liefde voor strips ontstaan. Op die manier ben ik altijd blijven tekenen. Aan het eind van de middelbare school had ik geen idee welke studie ik moest gaan doen. De decaan vroeg me wat ik thuis het liefste deed. Ik vertelde dat ik graag tekende en op zijn aanraden ben ik de lerarenopleiding tekenen hier in Nijmegen gaan volgen. Daar leerde ik ook René Leisink kennen, met wie ik later Studio Noodweer ben begonnen.”

En Studio Noodweer ging ook in de puzzelbusiness?

RD: “Tijdens onze studie werkten René en ik mee aan een small press stripmagazine, waardoor we veel andere beginnende tekenaars leerden kennen. Via deze weg en via stripbeurzen die we voor het magazine bezochten, ontstond een groepje tekenaars met dezelfde ambitie. Als een soort collectief zijn we toen strips gaan maken voor Metro, de gratis krant die toen net in Nederland was begonnen. Die samenwerking hebben we voortgezet als studio. Omdat er in die tijd geen striptijdschriften waren en het met kranten en tijdschriften waar we al voor werkten langzaam minder werd, tekenden we veel voor bedrijven en instanties. Toch hebben we er vanaf het begin af aan van kunnen leven en in de loop der jaren heeft iedereen zo zijn eigen specialisme ontwikkeld. In de beginjaren van Studio Noodweer gingen we vaak op bezoek bij andere tekenaars om advies en tips te vragen. Zo zijn we ook een keer bij Jan van Haasteren (JvH) langs geweest. Ik was toen zo onder de indruk van wat ik zag bij Jan, dat ik ook van die drukke kijkplaten ben gaan tekenen.”

Schets van de onlangs verschenen Biljartpuzzel.

En nu teken je voor mister Jan van Haasteren ‘himself’!

RD: “Toen Jumbo (de puzzelfabrikant, niet de supermarkt) jaren later tekenaars zocht voor de Jan van Haasteren studio, hebben ze mij gebeld. Dat is inmiddels zeven jaar geleden. Het leuke van het tekenen van JvH legpuzzels is om bij ieder thema zoveel mogelijk gekke dingen te verzinnen. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat ik vaak niet eens alle ideeën in één plaat kan verwerken. Bovendien zitten er in iedere puzzel wel 30 tot 40 vast terugkerende items, die je koppelt aan het nieuwe thema. Dat houdt het leuk. Wetende dat er straks zoveel mensen je tekening aandachtig zullen bekijken, maakt dat je er iedere keer weer iets leuks van wilt maken! Oja, ik probeer in de puzzels die ik maak ook vaste ‘Rob Derks items’ te stoppen. De geoefende puzzelaar kan dan zien wie de tekenaar van de puzzel is.”

Hoe kom jij deze corona- dagen door?

RD: “Momenteel ben ik elk uurtje dat beschikbaar is bezig met het tekenen van nieuwe puzzels. De vraag naar de JvH puzzels was al jaren erg groot, maar nu zijn ze zeker niet aan te slepen! Gelukkig is dit ook een ontspannen bezigheid, dus als ik ’s avonds in alle rust nog een paar uurtjes achter de tekentafel zit, voelt dat niet echt als werk. Daarnaast kom ik mijn tijd wel door met mijn gezin, klussen in huis en af en toe een beetje gitaar spelen.”


Wat is jouw inspiratieplek in Nijmegen?

RD: “Het meeste tekenwerk doe ik in de studio of op mijn werkplek thuis. Als ik nieuwe strip- of puzzelideeën moet verzinnen, dan werkt het voor mij goed om even een andere omgeving op te zoeken. Dan fiets ik naar de stad en begin ik meestal in de bibliotheek. Daar werken of studeren altijd veel mensen, dus dan moet ik ook wel aan de slag (anders valt het zo op dat ik niks zit te doen). Daarna verhuis ik naar LUX of Smaakrijk om te lunchen en verder te denken of te schetsen. Een rondje door de benedenstad brengt me vaak ook nieuwe inspiratie, dus na zo’n dag heb ik voldoende ideeën om mee aan de slag te gaan.”

De Vierdaagse intocht en Wijnbouwcentrum Groesbeek (uit jouw hand) zijn al echte puzzelparels. Wat ‘uit Nimma’ zou je nog meer willen laten shinen?

RD: “Het lijkt me leuk om een keer een puzzel met een middeleeuws festival te tekenen, met als voorbeeld het Gebroeders van Limburg festival. Historische dingen tekenen past echt in mijn straatje: ik heb zelfs mijn eigen serie Pieces of History puzzels. De mooie gebouwen aan de Grote Markt zou ik hier perfect in kunnen verwerken. Bovendien kun je zo een grappige combinatie maken tussen geschiedenis en moderne tijden.”
 

🧩


Tekst: Rob Derks, Esther Roelofsen | Beeld: Rob Derks