Fastread Monday: interview met onze cover-illustrator Nina Lanke!

Afbeelding voor Fastread Monday: interview met onze cover-illustrator Nina Lanke!

De FollowFox-kaart editie 5 komt deze week uit! Wij zijn als een kind zo blij met de cover, geïllustreerd door – de net naar Nijmegen verhuisde – illustrator Nina Lanke. Dat ze graag vrouwen in de spotlight zet, past per-fect bij onze Foxlicious style. Wie is hét gezicht achter deze mooie tekeningen en wat inspireert haar? Redacteur Sanna vroeg deze allround creatieveling het hemd van het lijf.

Inspiratie is ‘the key’ voor een mooie illustratie. Waar tover jij deze vandaan? “Dat is heel wisselend! De ene keer word ik geïnspireerd door personen of een mooie film en soms door een aangrijpend verhaal. Ik kijk ook graag naar kunst in een museum om inspiratie op te doen voor kleurgebruik of technieken.” Hoe zit dat met de covers? “Voor de voorkant van de #FF-kaart wilde ik graag iets typerends en uit het dagelijks leven afbeelden. In de weekenden is het druk in 024 en 026 met mensen die over de markt struinen, boodschappen halen en een bloemetje scoren. Dit typische beeld heb ik gemixt met mijn eigen stijl. Op de cover van Arnhem staat bijvoorbeeld een jonge vrouw mét een kleurrijk boeketje van de markt. En ben je Nijmegenaar dan herken je denk je waarschijnlijk direct de Grote Markt achter de cover ladies.”


Je lijkt een geboren illustrator. Hoelang illustreer je al? In 2017, tijdens mijn studie aan artEZ Fashion Design, ben ik in aanraking gekomen met het vak modetekenen. Zo is mijn interesse voor mode-illustraties ontstaan. Ik stopte met mijn opleiding, maar mijn liefde voor illustreren werd alsmaar groter. Ik creëerde mijn eigen portfolio en ging illustreren écht als hobby zien. Tekenen is altijd al iets geweest dat ik veel deed. Vroeger schetste ik van alles en nog wat uit de losse pols, zonder enig doel. Tegenwoordig illustreer ik om verhalen te vertellen. Er zit veel meer achter dan alleen een mooi plaatje.”


Dat klinkt als een inspirerende ontwikkeling. Hoe uit zich dat in je illustraties? “Beelden laten een verhaal zien, kijk maar eens naar mijn ontwerpen. Ik beeld vrouwen op een sterke manier af. Anders dan vrouwen in de kunstgeschiedenis. Tekst heeft daarin vaak een unieke toegevoegde waarde. Zo werkte ik bijvoorbeeld samen met journaliste Renske de Haan voor een project over inspirerende Nederlandse vrouwen uit het verleden. Ik breng mijn werk tot uiting door het toevoegen van het rauwe randje dat regelmatig terugkeert in mijn illustraties. Donkere kleuren en materialen zoals inkt, creëren deze duistere effecten.”

En? Wil je uiteindelijk van je hobby je werk maken? “Ik studeer al een poosje. Na de tijd op ArtEZ Fashion Design, heb ik vorig jaar mijn bachelor Arts & Culture binnengesleept en sinds september ben ik bezig met de master Kunstbeleid en Kunstbedrijf. Na mijn studie wil ik graag verder in het culturele werkveld. De richting visuele cultuur/kunst en mode vind ik ontzettend tof. Naast een baan in de culturele sector, blijft mijn uitlaatklep illustreren. Een mooie combi dus.”

Als voormalige Arnhemmer en huidig Nijmegenaar, ken je als geen ander de favo spots in town. Ik heb vijf jaar in Arnhem gewoond en heb toen ontdekt waar ik in mijn vrije tijd het liefst te vinden ben: het Sonsbeekpark. Het is een ideaal stukje groen om te gaan hardlopen, wandelen of een hele middag te chillen bij mooi weer. Het knusse café Stella By Starlight is dé hangplek voor een kopje koffie of een goede borrel, Rozet is the place to be voor een regenachtige dag met een goed boek en Focus Filmtheater is ideaal vertier op je vrijdagavond. Nijmegen ken ik nog minder goed en ben ik sinds kort aan het ontdekken. Ik heb al een heleboel toffe plekken om mijn lijstje staan, maar mijn favoriete spot moet ik nog tegen het lijf lopen!”
 

Tekst: Sanna Schoonenberg | Beeld: Feia van Dusseldorp