Merry and sustainable: 5x duurzame kerstbomen!

Afbeelding voor Merry and sustainable: 5x duurzame kerstbomen!

Deze kerst blijf je natuurlijk zo veel mogelijk thuis. Des te meer reden om het extra vroeg gezellig te maken! Redacteur Florie tipt duurzame boompjes voor een very merry ánd sustainable kerst. Forget black Friday, it is happy green Friday!

1.    Zaag je eigen kerstboom

Wat is er nou leuker dan je eigen kerstboom zagen? Dat kan op de Hoge Veluwe! Je mag de boom gratis komen uitzoeken en zagen, maar je moet wel entree voor het park betalen. Zo maak je er direct een leuk dagje uit van. Dit initiatief is duurzaam, omdat wanneer de bomen blijven staan, ze ervoor zorgen dat het landschap dichtgroeit en verdwijnt.

Groen tipje! Mag je echte boom weer het huis uit? Steek ‘m dan niet zelf in de fik, maar laat hem ophalen door de gemeente (hier vind je wanneer dit is in jouw buurt). Of, beter nog: plant ‘m in je eigen tuin. Dan heb je het hele jaar die heerlijke dennengeur én direct een boom voor volgend jaar.

2.    Beter boompje

In plaats van het weggooien van de boom, zorgt BeterBoompje ervoor dat je kerstboom weer teruggeplaatst wordt in de natuur. Zo verandert de boom van wegwerpproduct in herbruikbaar. Dit jaar kun je je boom ophalen bij Moeke in Lent op drie zaterdagen in december.

3.    Adopteer een den

Bij Tati kun je een kerstboom adopteren. Je kiest zelf een exemplaar en haalt ‘m op of laat hem bezorgen bij je thuis. Helemaal gehecht geraakt aan jouw boom? Dan kun je hem laten registeren, zodat je volgend jaar precies dezelfde weer in huis haalt!

4.    Nét echt

Een kunstboom gaat jaren mee, al helemaal wanneer je ‘m via Marktplaats koopt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je geeft ook een gebruikte nepboom een tweede leven. Probeer de boom zo dichtbij mogelijk te scoren, zodat je ook bespaart op transportkosten.

5.    Een alternatieve boom

Wil je het dit jaar helemaal anders aanpakken, ga dan voor een alternatieve boom. Knutsel er zelf een van hout (dat je natuurlijk sprokkelt in het bos) of ga voor een boom van oud krantenpapier of knutselpapier. Pinterest staat vol met originele (boom)inspiratie.
 

Geniet van de kerstvoorpret!


Tekst: Florie van Hummel | Beeld: FollowFox