Fastread Monday: een tête-à-tête met Irada Delsink van podcast Irada Talks!

Afbeelding voor Fastread Monday: een tête-à-tête met Irada Delsink van podcast Irada Talks!

Van docent Frans en zangeres tot voiceover, stemactrice én podcast-host: Irada Delsink zet Nijmeegse ondernemers in haar podcast Irada Talks achter de microfoon voor een rendez-vous over hun zaak, hun passie en de stad. Eindredacteur Esther interviewde deze enthousiaste duizendpoot mét talenknobbel – gewoon oldskool op papier. Ready, set, record!

Je bent – zoals ze dat noemen – een import-Nijmegenaar. Hoe ben je in onze mooie stad terecht gekomen?

“De eerste keer dat ik in Nijmegen kwam zat ik in havo 4 en we gingen op werkweek. Ik werd op slag verliefd op de stad. Het voelde bruisend, nieuw, spannend én vertrouwd tegelijk. Daarom ben ik vervolgens ook aan de HAN gaan studeren, voor docent Frans. Inmiddels woon ik al 12 jaar hier, waarvan 7 jaar in de binnenstad. Ik geniet nog elke keer als ik in de trein over de Waal de stad binnenrij: dat moment als je de stad in haar pracht en praal ziet, voelt echt als thuiskomen. Ik heb al in heel wat plaatsen in Nederland gewoond, maar dat gevoel heb ik nog nergens anders gehad.”

Van docent Frans en zangeres naar podcast-host, wat een leuke switch.

“Ja he! Ik heb ruim 10 jaar voor de klas gestaan als docent Frans. Mijn baan vond ik leuk, maar toch kriebelde er altijd wel iets. Ik wilde méér. Meer met mijn stem werken, iets creatiefs doen, aan mijn eigen ontwikkeling werken. Ik heb altijd gezongen. Sinds jaren zing ik in de band Smooth Operators (met jaarlijks mooie Winter Sessions in de St. Nicolaaskapel, red.) en ik zocht naast mijn muziek iets waarin ik me met passie verder kon ontwikkelen. In die zoektocht ontdekte ik de wereld van voice-over en stemacteren en dat was perfect. Dit werk combineert alles wat ik leuk vind: stemgebruik, expressie, taalgevoel en beleving. Je hebt hier echter een groot netwerk voor nodig en behoorlijk wat oefenuurtjes. Ik heb daarom thuis een studiootje gebouwd, verschillende cursussen gevolgd en demo’s opgenomen in verschillende talen (ik spreek vloeiend Frans, Engels, Russisch en redelijk Azeri – de taal van Azerbeidjan, mijn geboorteland). Het idee om een podcast te maken had ik al langer en nu mijn nieuwe uitdaging voor de deur stond was dit natuurlijk een gouden combinatie. Mijn liefde voor de stad besloot ik te vangen in mijn podcast Irada Talks.”

Jouw podcast richt zich dus op Nijmeegse ondernemers?

“Klopt. Ik ben een enorme fan van onze stad en haar ondernemers. Het echt gaan ontdekken van de stad ben ik vooral pas na mijn studententijd gaan doen. Hierbij heeft de FollowFox- kaart me goed geholpen!  Wat me opviel is dat er vaak hele leuke en spontane mensen achter de leukste bedrijven zitten. Ik werd nieuwsgierig: wat is het verhaal achter mijn favoriete plekken? Ik hoopte dat er ondernemers waren die het leuk zouden vinden om – op audio – over hun bedrijf te kletsen. Natuurlijk kan ik bij een takeaway koffietje een eigenaar hemd van het lijf vragen, maar ik dacht: als ik dit als Nijmegenaar interessant vind, geldt dit vast ook voor anderen. Zo is het idee voor de podcast geboren. Ik woon middenin het centrum en beschouw veel ondernemers die ik vaak zie en spreek als mijn buren. Ik ben laagdrempelig begonnen door het idee te pitchen aan (buurvrouw) Anke van TokoKoro Ramen. En als er iemand een cheerleader is, is zij het wel! Ze was meteen van de partij en dat hielp me om andere ondernemers te benaderen op Instagram of door een bezoekje.”

En dan ga je je eerste aflevering daadwerkelijk opnemen…

“Ja, de eerste aflevering vond ik best wel spannend, want ik had nog nooit iemand geïnterviewd. Gelukkig is te gast zijn in een podcast voor veel ondernemers ook nieuw. Mijn doel is een leuk gesprek, dus ik hou het informeel. Ik bereid me voor, maar ik vraag vooral vanuit mijn eigen interesse. Mijn gast kan zichzelf zijn en als je mag praten over je passie en eigen zaak, dan gaat een gesprek al snel vrij soepel. Het liefst neem ik op locatie op – coronaproof natuurlijk. Ik plaats bewust een microfoon op tafel tussen de gast en mij in. Er is geen gedoe met koptelefoons en aparte microfoons, dus na een paar vragen vergeet mijn gast vaak al dat hij er staat.”

Inmiddels heb je al hele leuke hotspots op je lijstje!

“‘Wie niet waagt wie niet wint’, werd mijn motto. Ik heb iedereen die bovenaan mijn lijstje stond als eerste benaderd. Ik denk dat mijn enthousiasme over dit project heel zichtbaar was en ook een aanstekelijke werking had. De meesten zeiden “ja” en voor ik het wist had ik een stuk of tien afspraken staan. Daarom post ik nu niet – volgens mijn aanvankelijke plan – maandelijks, maar wekelijks een nieuwe podcast-aflevering. Er staan er nu negen online (met onder andere Cali, Locals Only, Fika, Bistrobar Berlin & Bankoh, 512 & Bleshyou én met Foxie Nienke natuurlijk) en er komt nog heel veel leuks aan…zoals een héle leuke samenwerking!* Het leukste vind ik om te horen hoe de ondernemers zijn begonnen en hoe hun ideeën tot stand zijn gekomen. Van een concept of  idee tot het daadwerkelijk openen van een zaak, hoe gaat dat? Wie met stip bovenaan mijn lijstje staat, even buiten Nijmeegse ondernemers om, is Buffi Duberman. Dat is zo’n interessante vrouw, ze heeft zoveel meegemaakt. En extra leuk: ze was, net als ik docent, heeft een stap gemaakt richting ondernemerschap en is nu een van de meest vooraanstaande languagecoaches voor media en artiesten in Nederland.”

Als Nijmegen- fan: wat is jouw ultieme tip?

“De weekenden in Nijmegen vind ik echt heerlijk. Op zondagochtend maak ik vaak met man en hond een lange wandeling richting de Spiegelwaal (vanaf de spoorbrug heb je een prachtig uitzicht over de stad) of we laten ons in een stadswandeling door de zijstraatjes van de stad verrassen door een mooie muurschildering. Vooral deze tijd is hier uitermate geschikt voor. Als we onszelf willen verwennen, is Holy Sweets onze favo. Roel maakt de lekkerste en mooiste gebakjes, macarons en taartjes en zijn overheerlijke croissants zijn perfect voor een zondagochtend-verwen-ontbijtje. Helaas zit een terrasje pakken, spontaan naar de bios gaan (ik ging meerdere keren per week!) en optreden met de band er nu even niet in. Ik kan niet wachten tot we weer op het podium staan bij Credible, waar we vaak optreden met de Vierdaagse. Maar, deze tijd stelt me ook in staat om me te focussen op Irada Talks, ik ga me specialiseren op voiceover-werk en kijk enorm uit naar de volgende opnames. Als kersverse ondernemer vraag ik mijn gasten ook naar tips voor groentjes zoals ik. De tips “durf” en “volg je hart” passeren vaak de revue. En ik ben er ook van overtuigd dat dit inderdaad héle essentiele zijn.”

 Luistertip Irada Talks 🎙️

Irada interviewde onze Nienke in haar podcast. Deze achtste aflevering van Irada Talks staat nu online! 
En… wij Foxies zijn fan van podcasts. Daarom introduceren we binnenkort een hélé leuke samenwerking:
Irada Talks X FollowFox. Stay tuned!

 

Tekst: Esther Roelofsen | Beeld: FollowFox, DAJA Fotografie.