Happy new you met ERIK and ME personal training!

Afbeelding voor Happy new you met ERIK and ME personal training!

Hey ho, let’s go 2021! Hoe? Met de juiste dosis selfcare natuurlijk! Redacteur Florie mocht meedoen aan een personal training traject van ERIK and ME. Vol overgave stortte zij zich in een ERIK and ME avontuur. Hoe heeft Florie haar 1-op-1-sessies met Erik ervaren? Is ze inmiddels blessurevrij en heeft ze haar stereotiep beeld van een personal trainer bijgesteld? Lees Flories verhaal hieronder.

Maand 1 – Van intake tot behandelplan

Ik ben nog nooit bij een personal trainer geweest, maar wel regelmatig bij een fysiotherapeut. Daarom vergelijk ik mijn intake bij Erik maar met die laatste. Wat me opvalt? Een intake bij Erik is alles behalve volgens het boekje. En dat vond ik echt een verademing. Erik luistert, vat goed samen en gaat op zoek naar de vraag achter de vraag. Ik krijg meteen huiswerk: ik mag meer gaan afwisselen in wat ik ontbijt en minder eten van bepaalde producten.

Koffietijd

Ik moet toegeven: mijn stereotypebeeld van een personal trainer is vooral héél hard werken. Just do it, zeg maar. Gelukkig wordt dit beeld vrijwel direct ontkracht: steeds als ik weer bij Erik and Me binnenkom, drink ik eerst rustig ‘n kopje koffie en vertel hoe het die week gegaan is. De afspraak van die wordt bepaalt op basis van die informatie. Zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag met een oefening om het parasympatische (ofwel: rust) systeem te herstellen. Daarna krijg ik een oefening met gewichten. Er zijn twee uitspraken die me opvallen deze afspraak, ten eerste: “Je gaat jezelf nog verbazen,” als het gaat over de hoeveelheid gewichten die ik al kan dragen bij de oefening (of komt dat door de koffie? ;)).. . En ten tweede: “Mijn behandeling is anders, en soms doet het pijn,” en dat klopt zeker. En ook dat mag ik direct ervaren.

Klaar voor de start?

Vanuit de intake en eerste afspraken beslissen Erik en ik wat mijn doelen zijn voor deze drie maanden. Nee, ik hoef niet direct een sixpack (mag wel, natuurlijk), maar focus me voornamelijk op blessurevrij trainen en fitter worden ter ondersteuning van het hardlopen en boulderen. Zin in!

Maand 2 – Bijsturen onderweg

In eerste instantie kwam ik binnen bij Erik met een enkelblessure. Thank god gaat dit al snel veel beter. Naast de  – meestal pijnlijke – behandelingen bij Erik, oefen ik thuis m’n balans (hallo tandenpoetsen op één been). Dat maakt dat Erik en ik besluiten dat we vanaf deze maand wat zwaarder kunnen gaan trainen. Betekent dit dat mijn stereotype beeld van de personal trainer dan eindelijk bevestigt wordt? Nope, nog steeds niet.

Maximaal kennis vergaren

Ik heb natuurlijk geen idee hoe andere één-op-één trajecten eruit zien, maar joh, wat leer ik veel bij Erik. Ik durf nu bijna met zekerheid een aantal spieren met hun Latijnse naam te benoemen in m’n lichaam en begrijp beter de invloed van verschillende soorten voeding en beweging op je lijf. Juist doordat dit hele plaatje steeds duidelijker wordt, blijf ik ook lekker gemotiveerd. Zo sloot ik zelfs weer een sportschoolabonnement af om zelf ook nog eens per week een door Erik gemaakt schema in de sportschool uit te voeren.

Maand 3 – Personal training op z’n Eriks

Dankzij de personal training heb ik iedere keer weer: 1) een persoonlijke cheerleader naast me, 2) iemand aan wie ik al m’n sport/voedings/leefstijl-vragen kan stellen 3) een trainer én fysiotherapeut die in de gaten houdt of ik de oefeningen goed uitvoer. Eerlijk is eerlijk: de afspraken zijn niet alleen leerzaam en gericht op gezondheid, ze zijn ook erg gezellig. Ik verbaas me steeds weer hoe de tijd vliegt als ik er ben. Hoewel de behandeling weer pijnlijk is zoals altijd, werken we daarnaast ook gericht aan mijn sportieve doelen. Daardoor ben ik aan het einde van ’n sessie altijd moe maar voldaan.

Met de tong op de grond naar huis?

In mijn afspraken meestal niet. Hoewel ik zéker moe ben, heb ik mezelf de afgelopen drie maanden niet volledig uitgeput. Ik heb júist ook geleerd hoe belangrijk rust is (spoiler alert: heel belangrijk!). Ik ben na drie maanden blessurevrij, heb gewerkt aan meer kracht en voel me fitter. Wat mij betreft is een traject bij Erik zeker een aanrader. Hij kijkt echt naar jouw specifieke situatie en wensen, en daar kun je in drie maanden tijd echt grote stappen in zetten. Daarnaast leer je voldoende om daarna zelf verder te gaan. Hey, ho, let’s go!

Over ERIK and ME…

Een intake bij Erik is alles behalve volgens het boekje. En dat vond ik echt een verademing. In plaats van alleen te kijken naar een blessure, checkt Erik de hele keten. Zo kan een blessure in je schouder bijvoorbeeld voortkomen uit je borstspier. Door direct bepaalde (spier)punten te activeren en veel vragen te stellen, kwamen we er snel achter wat er bij mij nog wat extra aandacht verdient. Naast het langslopen van mijn lichamelijke kwaaltjes, namen we ook andere gezondheidspijlers mee: slaap, voeding en stress. Erik trekt hier veel tijd voor uit en stopt niet na een paar vragen. Hierdoor ontdekten we samen waar er bij mij nog winst te behalen viel.

Elke sessie is anders

Hoewel we tijdens die eerste twee sessies bespraken wat de richting was voor mijn traject, betekent dit niet dat dit plan helemaal vaststond. Elke sessie checkte Erik hoe mijn energieniveau was en wat er op dat moment speelde. En niet door een simpel “Hoe gaat het?”, maar door meerdere vragen te stellen. Hier bleef het niet bij: op basis van mijn antwoorden werd de training voor die dag aangepast. Doordat hij  steeds bleef benoemen en bespreken, merkte ik dat ik niet met m’n tong op de grond het pand hoefde te verlaten om wel voldoende getraind te hebben. Juist in rust nemen in combinatie met goede belasting zit de winst.

Erik & ik!

Door wekelijks stil te staan en niet klakkeloos te gaan trainen, onderscheidt Erik zich als fysiotherapeut en trainer. Hij kijkt altijd naar het gehele plaatje en blijft me uitdagen om dit ook bij mezelf te doen. Trainen is niet alleen fysiek, het is ook mentaal. Door zijn fijne communicatie daag ik mezelf uit in de trainingen en leer ik ook om voldoende rust te nemen. Ik werk niet puur aan een sixpack, maar aan een gezondere versie van mezelf, in een programma dat precies is afgestemd op mijn persoonlijke behoeften en dat ook rekening houdt met mijn leven. Dankzij de kennis die Erik bezit, ben ik ook nog eens een stuk wijzer geworden op het gebied van training, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens dit traject kan ik echt niet anders concluderen dat het Erik & ik waren die het deden, en dat maakt het niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker!

Happy Healthy 2021!