Wandeltip 3: kabouters spotten in de Beek-Ubbergse bossen!

Afbeelding voor Wandeltip 3: kabouters spotten in de Beek-Ubbergse bossen!

Schoenen aan, deur uit én gaan! Sinds de lockdown modus is heel Nijmegen wandelfan. Weet je inmiddels niet meer waar je naartóé moet wandelen? Deze week loodst foxie Nadine je door de bossen van Beek-Ubbergen, het woongebied van onze kaboutervriendjes. Ze ging letterlijk op avontuur met haar mini-me’s. Ga dus goed voorbereid op pad; die roodgemutste vriendjes dagen je uit!
Kabouterroute in de Beekse bossenLevel:actieve, klim & klauter-route.
Afstand: ongeveer 2,0 km | Route op de kaart.

Startpunt: Hotel ’t Spijker

Midden in het dorpje Beek-Ubbergen, 10 min rijden vanaf Nijmegen, ligt het startpunt voor deze vrolijke wandelroute. Hotel ’t Spijker, een unieke blikvanger van 250 jaar oud, herbergt de eerste kabouter van deze kabouterspeurtocht. Leuk weetje: de route is voor de kinderen uitgetekend in een boekje vol met leuke opdrachtjes en weetjes over de bosbewoners. Robert, de man, parkeert onze auto bij de supermarkt om de hoek en samen gaan we met onze kids aan de ene en een koffie to-go in de andere hand op pad. Op zoek naar de grote, rode paddenstoelen die ook (hoe handig!) de route aangaven. We gaan rechtsaf bij het hotel om vervolgens via kabouter no. 2 (in de tuin bij het Witte huis) naar kabouter no.3 te lopen.

Trappen-bos!

Nietsvermoedend van wat er nog komen gaat, lopen we met een huppelend dochtertje voor ons uit en zoontje in de kinderwagen door de straten van Beek. De route geeft aan dat we moeten oversteken naar het grote Waterrad van Beek, om vervolgens tot onze verrassing op een enorme trap te stuiten met bovenaan een vrolijk lachende kabouter. Vriend, je dacht toch niet dat ik met die kinderwagen de trap op ga? Maar, we ontkomen er niet aan. Al hupsend met die modderbanden tegen m’n benen trotseer ik de houten trap. Pfieuw, we zijn boven. Met als nieuwe uitdaging nóg een trap. Dit is een bos vol trappen! Conclusie: de man gaat met zoonlief in de wagen over de verharde weg verder en ik klauter met m’n dochtertje het trappen-bos in.

Spot dé kabouterboom

Verschillende kabouters wijzen ons de weg door het bos. Onderaan trap nummer twee gaan we rechts om het water en vervolgens rechtdoor, waar we nog eens drie (!) trappen tegenkomen die ons uiteindelijk bovenop een berg brengen. Bij de bankjes had ik best even willen uitrusten (van een wandeltocht die net begonnen is!), maar dat kan ik m’n dochtertje toch niet aandoen. Via de grote Kabouterboom (aan je rechterhand) lopen we verder op zoek naar nog meer roodgemutste vriendjes. Kom je boven bij de verharde weg dan moet je twee keer links. Dit is echter het punt waar ik de mist in ga. Met oogkleppen op loop ik een ander gezin achterna (dat, zo blijkt later, duidelijk níét de kabouterroute loopt) via de verharde weg naar beneden. We hadden echter in het bos moeten blijven om het groene hek van Kalorama te vinden. Gelukkig komen we via een omweg uiteindelijk toch nog bij Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit (bovenaan het terrein van Kalorama). Hierna is de kabouter-koek bij mij en de kleintjes toch echt op.

Goed verstopte kabouters

Via de Elzenweg, een klein weggetje tegenover Kalorama, kun je de Kabouterroute vervolgen. Je komt dan nog veel meer goed verstopte kabouters tegen. Dit laatste stukje heb ik met mijn kleintjes niet live meer kunnen doen, maar zou ik zeker wel aanraden als je kids wat ouder zijn. Na twee lange kilometers al zwoegend over trappen, bruggen en modderige bospaden heb je je kinderen de dag van hun leven gegeven. En jezelf? Ach, 1,5 uur in de buitenlucht en een paar zweetdruppels op je voorhoofd. You’ve got to love life!

Meer wandelinspiratie?

Twee weken terug week tipte redacteur Sanna haar street art rondje en de week daarvoor Florie haar bruggenrondje. Ook leuk: de walkabouts Nijmegen-West, Noord en Oost van redacteuren Esther, Nadine & Dana, de N70 route van Kiki of de Ooij-wandeling van Florie.

Tekst: Nadine Hurkx | Beeld: Nadine Hurkx