Made in Nijmegen. Oude ambachten in een 3.0 jasje!

Afbeelding voor Made in Nijmegen. Oude ambachten in een 3.0 jasje!

Uitgerust met penseel, naaimachine, printer, hamer of blote handen. Anno nu blazen talloze Nijmeegse ondernemers oude ambachten nieuw leven in. Eindredacteur Esther zocht uit welke handmade in Nimma producten niet mogen ontbreken in jouw huis. Van te gek servies, one of a kind sieraad tot toffe creaties voor aan de muur: om letterlijk hebberig van te worden!

#1 |  Keramiek en servies

Op creatieve broedplaats de Smeltkroes maakt Hella Duijs te gekke keramiek. Van koffiemokken in kekke kleuren tot pastel vaasjes en schattige kinderitems vernoemd naar kinderen in Hella’s omgeving. Denk aan een spaarvarkentje en een melktandendoosje in de vorm van een konijntje, beertje of poesje (deze items zijn zelfs binnenkort samen met een vaasje te bestellen als kraampakket). Hebben!

Dat je keramiek maakt van klei weten Trudie en haar dochter Juul van De Huisvlijt maar al te goed: zij halen het uit de Waal. Nijmeegser kan niet! Naar eigen zeggen een ‘uit de hand gelopen hobby’, naar onze mening unieke items die je állemaal in je kast wil zetten.

Ook Stichting Fabrikaat werkt met klei uit de Waal én van Lentse bouwplaatsen. In hun idyllisch gelegen boerderij gelegen aan de Oosterhoutsedijk shop je toffe (duurzame!) eyecatchers voor in je keuken en dikke tip: bestel ook een coffee to go. Deze drink je uit hun selfmade mokken – gemaakt van klei met een bijenwas laagje aan de binnenkant – leuk om mee naar huis te nemen (droogbloemetje er in) of gooi je beker terug in de Waal en wees letterlijk circulair.

Servies en keramiek vind je in onze stad in alle soorten en maten. Ik ben ook fan van het kattenservies van Josefina Illustrations en het Nijmegen servies van Joy Servies. En ken je Storytiles? De Nijmeegse versie is te koop bij DejaVu.#2 | Illustratie & creatie

Muralist en illustrator Karin Seelen begon met kleine tekenprojecten, maar maakt inmiddels de mooiste raam-, muurtekeningen en illustraties. Ze is bekend geworden als ‘KRIJT’, inmiddels werkt ze onder haar eigen naam. Misschien heb heb je haar tekeningen gespot bij Ultimo, Goed Volk of Bhalu. Wil je dit ook? Je kunt haar inhuren voor een artwork op maat op je muur of raam, thuis of op je werk.

Ken je de ‘Kleine Nijmeegse Verjaardagskalender’ en de ‘Dikke Fissa hier in Nimma’- tassies, posters en kleding? Deze feestelijke items – die echt superleuk zijn om cadeau te geven – zijn van de hand van grafisch ontwerper Jolijn Ceelen. In haar Studio Stof maakt zij naast fijne prints ook muurschilderingen (De Paraplu bij de Honigfabriek, red.) en als je wil zélfs in jouw huis of tuin.

Plaatwerk Illustrations is de onderneming van illustrator en autodidact Rosa Mulder. Ze maakt dromerige ‘plaatwerken’ die niet zouden misstaan in een hip blad óf aan je muur. Supertoffe optie: aan de hand van jouw foto maakt ze een werk op maat, een soort tekening van je foto dus.

Extra tip voor crea (thuis)momenten: een ‘Ongewoon Kleurboek’ van Hanneke Karthaus en Jet Westbroek, taferelen ‘uit het echte leven’ om in te kleuren, zoals tandartsbezoeken en moordlustige kabouters.

#3 | For the home

Ooit van houtdraaien gehoord? Dit ambacht – waarbij je een beitel tegen draaiend hout drukt – is relatief onbekend, maar brengt de mooiste items voort. Houtdraaier Suzan Doornbos maakt minimalistische houten items, zoals vazen en krukjes, maar ook urnen en ‘troosthout’: een klein ovaal houten doosje waar je iets van een dierbare in kunt bewaren. En mocht je eigen boom gekapt worden, kun je zelf je eigen hout inbrengen. Bijzonder.

Nanda & Michiel van I am Recycled turnen in hun hoofdkwartier op De Houtwerf restmateriaal om tot nieuwe producten. Denk aan tafels van resthout, lampen van oude bierfusten of beschuitblikken en té cute kinderstoeltjes. De werkplaats is meteen hun showroom, wat binnenkijken extra leuk maakt.

Een échte eyecatcher in je huis is glas-in-lood. De instafeed van Wendela van den Akker van Waenzinnig Glas staat vol met stunning glazen vitrines en glas-in-lood-items: ramen, lampen, raamhangers en waxinelichthouders. Vanuit onze mooie binnenstad snijdt en soldeert ze de prachtigste stukken, die ze voor je op maat maakt of verkoopt via haar Etsy-pagina. En is je glas-in-lood kapot? Ze repareert ook.

#4 | Print & post

Bij stencildrukwerkplaats Knust – onderdeel van Extrapool – wil je écht even spieken. Al meer dan 30 jaar maken ze hier stencildrukwerk (ook wel riso print genoemd) en hoé. Neon posters, gave typografie in de meest rijke kleuren: dit komt onder andere door de inkt, gemaakt van soja olie, en het soort papier. Originaliteit gegarandeerd.

Het werk van illustrator Tjarda Borsboom is leuk voor jong en oud. Vrolijke posters, kaarten en illustraties in felle kleuren, ze maakt het allemaal. Ook tekent ze voor kinderboeken (eentje over een vos!), maakt ze ’tafelposters’ (3 x 3 =…) én zeker niet te missen: haar geweldige en kleurrijke Nijmegen-poster. Wij voelen ons meteen thuis.

Fotografe Elske Nissen schiet de mooiste platen in en van de stad (wellicht heeft ze al eens je gekiekt op diverse festivals). Haar prachtige dromerige foto’s zijn als ansichtkaart of poster te koop bij Conceptstore Krossproducts. Hierop staan Nijmeegse eyecatchers als de Waalbrug of het uitzicht op Nimma, maar dan nét even anders.

#5 | Shiny sieraden

Als je een handgemaakt sieraad zoekt, moet je naar Els van What Els Goudsmid. Vanuit haar atelier op de Smeltkroes creëert ze op maat en in opdracht. Ze werkt met klassieke vormen en edelstenen, maar ook met geometrische vormen. Daarnaast geeft ze vintage sieraden een tweede leven door ze weer te laten shinen.

Katarina Mager groeide op in de Duitse goud- en zilverstad Schwäbisch Gmünd en wist toen al dat ze later goudsmid wilde worden. Inmiddels werkt ze vanuit thuisbasis ‘Werkplaats de Witt’ en ontwerpt en maakt ze de mooiste ringen, kettingen, oorbellen en armbanden op maat onder de naam Kamado Jewels. Trouwplannen? Katarina is je go to person!

In de Stikke Hezelstraat vind je Meestergoudsmid Alex Vermeulen van Atelier Arte d’Oro, wat ‘gouden kunst’ betekent. Alex ontwerpt en maakt hier zelf klassieke en moderne trouwringen en andere sieraden. Ook kun je hier terecht voor gedenksieraden met de as van een overleden dierbare.

#6 | Voor in je kledingkast

Wiebert, het makersplatform van Stichting Hubert voor upcoming kunstenaars, heeft een hele vette signature kledinglijn met toffe shirts met print. De ontwerpen zijn gemaakt door de kunstenaars van Wiebert en geïnspireerd op hun eigen werk. De shirts zijn betaalbaar én je steunt er lokale kunstenaars mee. Jij gaat sowieso shinen deze zomer.

Wist je dat je bij Fashion boutique 512 items van kledinglabel Wakker kunt shoppen? Sinds 2013 ontwerpt eigenaresse Jettie Wakker stijlvolle, minimalistische kleding van hoogwaardige materialen. Twee keer per jaar brengt ze een limited collectie uit. Die je niet wil mislopen, want op is op.

Nyma clothing zou gaan stoppen, maar niet is minder waar: they’re back. En hoe! De toffe streetwear is voor iedereen, is stylish en duurzaam én heeft haar naam te danken aan de gelijknamige watertoren op het Nyma terrein. De shirts en truien met het simpele doch herkenbare logo moet jij als echte ‘Nymegenaar’ toch in je kast hebben?!PS. check ook de toffe collectie van Don’t Tolerate Intolerance, die met hun kleurrijke ontwerpen van illustrator Anne van den Boogaard strijden voor een tolerantere samenleving. Win-win.

#7 | Tassen & (vegan-) leer 

Het atelier van Anna Treurniet in de Smeltkroes is een verzameling van hebbedingen die je niet wil laten liggen. Je vindt hier de mooiste leren portemonnees, tassen, etui’s én zelfs sieraden met leer erin. Anne werkt met  gerecycled leer (bijvoorbeeld van een oude bank), vegan leer en andere materialen zoals kurk.  Duurzaamheid ten top.

Ken je het merk Freitag? Het merk d’Trash lijkt wel hun Nijmeegse zusje. Eigenaar Chris de Geus maakt tassen van materiaal dat anders weggegooid zou worden. Denk aan vrachtwagenzeil, tentdoek van festivaltenten, spanbanden en afval van meubelstoffeerderijen. Hiervan maakt hij schoudertasjes, rugtassen, fietstassen en grote shoppers. Ideaal voor ons kikkerlandje: alle producten zijn waterdicht.

Boaz van ByBoaz huist op De Houtwerf en maakt hier stoere producten van natuurlijk of vegan leer. Zijn producten passen precies bij het concept van Black & Blue, van waaruit zijn atelier draait: authentieke materialen en stoere items, handgemaakt en bewerkt. Waar je aan moet denken? Tassen, riemen, messenschedes en zelfs gitaarstraps (Douwe Bob is fan!).