Must-do: toeren langs de Groesbeekse wijnboeren!

Afbeelding voor Must-do: toeren langs de Groesbeekse wijnboeren!

Wat te doen als je favoriete festival gecanceld is? Je bedenkt een alternatief. Foxie Esther ging met vrienden een dagje culinair toeren naar de Groesbeekse wijnboeren. Jazeker, dit heuvelachtige dorp verrast je met verschillende wijngaarden, fijne terrasjes en mooie vergezichten. All you need is een fijne fiets, sterke beentjes, goed gezelschap en… een beetje dorst!

Starten met taart

Het schoolreisjesgevoel is compleet als we ons vroeg in de ochtend op de fiets in hartje Nimma verzamelen. Na een fietstocht van een minuut of 40 arriveren we opgewekt bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek. Bij een kopje koffie met taart krijgen we uitleg over het concept: deze fietsroute gaat langs 5 wijngaarden in en rondom Groesbeek. Bij elke stop krijg je een lekker hapje (inclusief) en de mogelijkheid om de ter plekke wijn te proeven (eigen kosten). De totale tocht is 23 km en je fietst via knooppunten. Hier hebben we tot ongeveer 18:00 uur de tijd voor. Zo blij als een kind met de stempelkaart die we krijgen, gaan we op pad. Op naar de wijnboeren!

Wijntour met pompoenen en bier

Eerlijk is eerlijk, die elektrische fiets die ik heb gehuurd is geen overbodige luxe. De eerste stop ligt namelijk op een steenworp afstand van de beroemde (en beruchte) Zevenheuvelenweg. Waar wij dachten uitsluitend wijngaarden te bezoeken, blijkt Groentenhof Poelen naast B&B, een pompoenteler én bierbrouwerij te zijn. Nog even geen wijn dus, maar een glaasje Biberius bier (met namen zoals “’t Genomen Blondje”) en een huisgemaakt pompoensoepje. Het uitzicht van dit ‘Balkon van Groesbeek’ reikt over een zonnebloemveld en doet – met in de verte het Reichswald en het Vrijheidsmuseum – erg on-Nederlands aan.

Als God in Groesbeek

Waarin we ons wél erg Nederlands voelen, is het fietsen. Ook al is het bewolkt, het is tenminste droog en de omgeving is mooier dan gedacht. Bij onze tweede stop Wijngaard De Plack vinden we een idyllisch tafeltje míddenin de wijngaard en we voelen ons als God in… Groesbeek. De zon breekt langzaam door, terwijl we proosten op de dag met ons eerste wijntje: “Gruusbéks Wit”. Een lekker fris wijntje voor naast ons broodje pulled chicken van eigen boerderij, want: de Plack is naast een wijngaard ook kippenboerderij. The best of both worlds dus. Dit smaakt naar meer!

Zonneterras (met regen)

Het leuke aan deze tour is dat elke wijngaard zijn eigen vibe en verhaal heeft. Zo heeft Wijngaard van Ditshuizen naast hun wijngaard al 50 jaar een biologische tuinderij op dezelfde locatie. De hap hier bestaat dan ook uit een vega pokébowl met groenten van eigen tuinderij. Yum! Terwijl we proeven, kijken we uit over de groene wijnranken vanaf ons verhoogde terras. Ondanks wat druppels regen is het uitzicht ook hier erg mooi. Eigenaar Guido vertelt dat dit jaar geen goed wijnjaar is geweest vanwege alle regen. Daarom genieten we nu met een lekker glas “Zonneklaar Wit” van vórig jaar. Proost!

Pizza & rode wijn

De route is afwisselend. We fietsen door woonwijken en langs boerderijen. Heuvels op en (gelukkig ook!) af. We spotten velden vol ooievaars (en wat lama’s) en grappig genoeg komen we steeds dezelfde mensen tegen, die ook meedoen aan de toer. We nemen de afslag naar Wijngaard Klein Amerika. Hier is het Franse vakantiegevoel compleet: het terras zit midden op een camping! Omringd door campers, tenten en caravans eten we versgebakken pizza, met dit keer geen wit, maar een rood wijntje: “Regent Barrique”. Met de geur van kampvuur en een tafel vol uitgelaten, wijnproevende 50-plussers naast ons, concluderen we dat deze dag nú al geslaagd is. Nog één stop te gaan, richting startpunt.

Een wijnproeverij hoort erbij

Vanaf Klein Amerika is het nog een klein stukje terug naar het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar biologische Wijnhoeve de Colonjes zich bevindt. En hoe beter deze dag af te sluiten dan met… wijn! Een mini-wijnproeverij zorgt voor rozige wangetjes en een nóg gezelligere sfeer. Borrelplankje erbij, lekkere kaasjes, héérlijk. Extra leuk: de winkel van de Colonjes herbergt een heleboel soorten en smaken wijn, inclusief een apart Groesbeeks schap. De wijntjes die je geproefd hebt kun je dus inslaan voor thuis.

Ready to rumble?

⇒ Wijntoeren is een superleuke ervaring om te delen met vrienden, voor een vrijgezellenfeest of als teamuitje.
⇒ De route is het leukst op de fiets, maar je kunt het ook met de scooter of de auto doen.
⇒ Je boekt je route inclusief hapjes, exclusief drankjes.
⇒ Je fietst, inclusief heen en terug vanuit Nijmegen, totaal zo’n 50 kilometer.
⇒ Boeken kan via het Nederlands Wijnbouw Centrum. Het aanbod is beperkt, vaak is er één weekend waarin een tour op zowel zaterdag als zondag plaatsvindt. Hou de site in de gaten voor info.