Laat je inspireren en (be)luister onze Nimma locals podcast top 10!

Afbeelding voor Laat je inspireren en (be)luister onze Nimma locals podcast top 10.

Al twee seizoenen praat Irada in onze podcasts specials Irada Talks X FollowFox met Nijmeegse ondernemers. Tien toppers passeerden so far de revue en in deze podcast top 10 zetten we ze voor je op een rij. Handig voor tijdens deze regenachtige dagen: oortjes in, een kop thee erbij én luisteren naar inspirerende locals.

1. LUX filmtheater 2.0 uitgelicht door Floor & Thijs

Het filmtheater LUX biedt een kleinschalige en vernieuwende programmering, maar laat ook Internationale Oscar winnaars zien. Floor en Thijs staan aan het roer van deze unieke plek, waar naast film ook avonden vol theater en festivals geen uitzondering zijn. Deze combinatie maakt dat LUX niet zomaar een filmhuis is, maar op cultureel vlak veel te bieden heeft. Benieuwd geworden? Luister dan de podcast hier.

2. Loes de Kort over bruisende plek Baiana

Irada sprak in deze podcast met Loes de Kort. Samen met Mark Nijhuis is zij de trotse eigenaar van een nieuwe hotspot aan de Waal: Baiana. Het pand, hiervoor 38 jaar het thuishonk van Sprok, heeft een totale makeover ondergaan. Het hippe en stijlvolle interieur biedt in koudere dagen een warme plek bij de openhaard met adembenemend uitzicht over de Waal. De voorbij varende boten en het golvende water zorgen, zowel in zomer en winter, voor een ultiem vakantiegevoel. Weten waar je na een heerlijke wandeling aan moet waaien? Luister de podcast hier.

3. In gesprek met Bas & Pepijn Hoebink

De tijdlijn van de gebroeders Hoebink is impressive. Het horecalandschap in 2012 kon wel wat spannender, vond Bas. Met shared dining in zijn hoofd startte Bas restaurant De Firma. Hij breidde uit met De Meesterproef, The Black Fox en Deli (de laatste twee inmiddels verkocht/gesloten ivm nieuwe plannen op het Honigterrein met hotel met restaurant en zalen). Pepijn werkte jarenlang als chefkok in Australië, bestierde daarna de keuken van De Meesterproef en in 2020 nam hij het Firma-pand over van zijn broer. Daar zwaait hij nu de scepter bij Ultimo. De focus ligt hierbij op biologisch vlees, minder verspilling en vernieuwend zijn. Meer weten over deze Nijmeegse ondernemers met een groot horeca-hart? Luister de podcast hier.

4. Koffiebaas Sophie van PUCK Specialty Coffee

PUCK is een voorbeeld van zo’n zaak waar het piekfijn in orde is. De perfecte bakkies, tof vintage interieur, fijn personeel én een lunchkaart inclusief gebak waar je u tegen zegt. En verstand van koffie heeft team Puck zeker; verrassende koffiesmaken met info over de bonen en de afkomst zijn hier standaard. Sophie zwaait er de scepter en doet dit met verve. Haar liefde voor koffie straalt door in haar zaak. Benieuwd geworden naar het verdere verhaal achter PUCK? Luister het hier.

5. Kletsen met Rianne van MOOD Conceptstore

Soms zijn er van die zaken waar alles klopt. Van de juiste lichtinval, een lieve lach bij binnenkomst en producten die je allemaal wel mee naar huis wilt nemen. Kom je zo’n spot tegen, houd deze stiekem voor jezelf en koester het. Zo’n plek in Nijmegen – waarvoor je altijd in the mood bent – is MOOD Conceptstore; inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Rianne Bruijn, eigenaresse van MOOD, heeft een tijdloze, minimalistische en unieke inkoopfilosofie. Het is altijd een feestje om een bezoekje te brengen aan deze hotspot aan de Houtstraat. Luister de podcast met Rianne hier.

6. Marleen verovert de Kannenmarkt met Bairro’s Buro

Als iemand de titel duizendpoot én powervrouw verdient, dan is het wel Marleen de Kort. Begon ze eerst rustig met één knus koffiebarretje genaamd Bairro Alto, – direct een dikke hit bij locals én bezoekers – een paar jaar later kan ze met nieuwkomer Down Town letterlijk de spot naast haar eigen eerste tent op haar naam bijschrijven. Een totaal andere look & feel, maar wel weer met die fijne ongedwongen vibe, goede koffie, food, homemade sweets en ook weer direct a place to be. Daar is in het rijtje aan de Kannenmarkt nog een hotspot bijgekomen; Bairro’s Buro. Een plek waar je ongestoord de hele dag je laptop open klapt met een heerlijke kop koffie in de hand. Benieuwd naar de ideeën van deze Nijmeegse ondernemer? (be)luister haar podcast hier.

7. Schatgraven met Ellen van Habbekrats!

Ruim twee jaar geleden nam Ellen vol enthousiasme het stokje over van haar vader Hans, die sinds 1983 Habbekrats bestierde. Ze heeft de winkel van 250 m² sindsdien een eigen(tijdse) draai gegeven, waarmee ze consumenten graag laat zien dat tweedehands spullen mooi en duurzaam zijn. En dat werkt: op de Habbekrats insta wemelt het van de hebbedingetjes, die vaak al in een oogwenk zijn verkocht. Wat zijn de toekomstplannen (spoiler alert: een terras in de binnentuin) van deze Nijmeegse ondernemer? Luister het hier.

8. Initiatiefnemer Teun van het NYMA-terrein vertelt…

NYMA is het “experimenteer-terrein voor de stad”, aldus Teun van Teeffelen, VR-ondernemer en initiatiefnemer van het NYMA-terrein. Een plek waar Nijmeegse ondernemers elkaar inspireren en ‘aansteken’, waar locals (en ondernemers) samenkomen en waar de geschiedenis van de historische plek geëerd wordt in de straatnamen en gebouwen. Bekende spots als De Achtertuin, Strandbar Stek en Waalhalla huisvestten zich er al. Daarnaast zijn events, horeca, sport en cultuur een groot onderdeel van het bestemmingsplan. Benieuwd naar wat Teun verder te vertellen heeft? Luister het hier.

9. Cultuurbroedplaats De Houtwerf al ontdekt?

De Houtwerf is anno nu een plek waar Nijmeegse ondernemers – aka de Houtwerfers – met passie voor hun vak samen creëren, innoveren, inspireren, proeven en vertoeven. Een creatieve broedplaats die altijd in beweging is. Laurien Reckens heeft al ruim veertien jaar haar eigen werk in het atelier op De Houtwerf hangen. Maar daarnaast zijn vele toffe lokale initiatieven ook al gevestigd in het bruisende hart van de Hazekamp. Denk aan PLEK, The Kettlebell Club, het Bakkerscafé en many more. Nieuwsgierig? (be)Luister de podcast hier.

10. Yinnen met Lotte van Koningsveld!

Yin yoga, een langzame vorm van yoga, waarin je houdingen een aantal minuten aanhoudt, is iets wat iedereen eens zou moeten proberen. De kracht van yin met zoveel mogelijk mensen delen, dat is het doel van Nijmeegse ondernemer Lotte. Ze biedt met haar onderneming ‘Hartje Yin & Co’ yin yogalessen, retreats in binnen- en buitenland en toffe (online) events. Deze yogini aan het woord horen? Luister de podcast hier.