Op onze radar… De Wit Wasserij!

Afbeelding voor Op onze radar… De Wit Wasserij!

Gezellig draaiende wasmachines als backdrop. Een catchy playlist op de achtergrond en een menukaart vol (h)eerlijke bites en drinks. Klinkt als ons favo (was)adresje in het buitenland, maar niks is minder waar. De Wit Wasserij vind je gewoon in… Nijmegen! Nieuwsgierig naar deze unieke spot? Lees dan zeker verder! We waaiden aan bij eigenaresse Rosa van den Groenendaal voor een ongedwongen gesprek over groots dromen, leren ondernemen én liefde voor food.

Liefde voor koken

Diep van binnen wist ze het altijd al. Voor een kantoorbaan moet je de 28-jarige Rosa écht niet bellen. Maar voor wat dan wel? Na een studie voeding en diëtetiek aan de HAN, een half jaar wonen en studeren in Indonesië plus intensieve soul searching en een deep dive in zelfontwikkeling wist ze het zeker: ‘Ik wil gaan koken!’. Zo gezegd, zo gedaan. Als hulpkok gaat Rosa aan de slag in verschillende keukens en over haar tijd bij Hotel Credible vertelt ze: ‘Ook al bevond ik mij in de kelder en was er nauwelijks contact met gasten, ik kon niet wachten om elke dag om half 7 te starten met mijn ochtenddienst. Voor mij voelde het werken in de keuken bijna meditatief.’

Droombaan

Twee jaar later vraagt haar inmiddels inCredible vriend en mentor Mark Nijhuis (anno nu eigenaar van Baiana, red) of ze met hem De Wit Wasserij donuts & bar wil gaan runnen. ‘Ik heb altijd al gezegd dat ik een eigen zaak wil in de horeca en ik voelde aan alles dít wíl ík. Dit is waar ik me supergoed bij voel. Tuurlijk heb ik het mezelf soms moeilijk gemaakt. Dat mensen vroegen: ‘Wat ben je aan het doen?’. Doen wat je leuk vindt, is een heel proces. Drie keer eerder heb ik geprobeerd om een eigen zaak te starten, maar telkens ging het dan nét niet door. Toch bleef ik altijd in mijn intentie van een eigen zaak geloven.’ 

Wil je (w)eten!

Fast forward naar 2023 en Rosa laat de wereld zien dat ze voor het ondernemerschap is geboren. Ze vliegt nu solo (Mark heeft de zaak volledig aan haar overgedragen) en is druk bezig met een totale De Wit transformatie. Gezien haar gezondheidsachtergrond en omdat food écht haar ding is, ontfermt ze zich eerst over het eten. De donuts zijn exit (in de bedrijfsnaam en op de menukaart, red) en hebben plaats gemaakt voor Rosa’s dikke signature sandwiches gevuld met verrassende smaakcombinaties, healthy ontbijtjes, tosti’s met een twist, kakelverse homemade crackers en verslavende bites – zoals de belegde croissants – die je gewoon moet proberen. Extra yum? Rosa heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan: ‘Ik werk samen met lokale producenten, kook met de seizoenen mee en met zoveel mogelijk biologische ingrediënten.’

Wasbar en foodcafé ineen?

Naast talloze lekkere koffietjes zetten, groenten grillen, haar team aansturen en klessebessen met klanten runt Rosa óók nog de wasserette achterin het foodcafé. Ja, je leest het goed een wasserette. In België en Denemarken hebben de meeste mensen geen wasmachine thuis en wasbars vind je er dan ook overal, maar in Nederland zijn de wasbars (nog) niet op elke straathoek te vinden. Dit maakt De Wit juist zo uniek. De wasbar zorgt voor gezellige reuring in de zaak met wasklanten – locals én toeristen – die hun was komen droppen of ophalen.

Strak toekomstplan

What’s next? De inboedel! Buiten heeft het terras al een 3.0 update gekregen inclusief op maat gemaakte bankjes en dit is tevens dé plek om heerlijk ongegeneerd passanten te (be)kijken. Binnenkort gaat Rosa ook aan de slag met het interieur binnen. En verder? ‘De onrust die ik eerst nog ervaarde is weg nu ik weet dat het ondernemen ofwel gewoon doen(!) goed bij mij past. De basis van De Wit Wasserij staat en verder heb ik niet een heel strak toekomstplan. Ik waai met de wind mee. Voor nu zou ik zeggen een paar locaties in het buitenland en C-Nimma in meerdere steden.’

P.S.: Werk je graag buiten de deur? Onze eindredacteur Esther schreef een artikel over flexwerken in Nimma en tipt o.a. de Wit Wasserij.